Provosert av forbud mot omskjæring

Ervin Kohn liker ikke SVs planer om å diskutere omskjæring av gutter.
Foto: Kari Bye
Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund blir provosert av at SV vil diskutere et forbud mot omskjæring av små gutter. 
0Shares

En av stridssakene på helgas SV-landsmøte blir omskjæring av guttebarn. Det skriver Klassekampen. I landstyrets innstilling til nytt partiprogram går et mindretall på fem inn for å «innføre krav om selvbestemmelse og 15 års aldersgrense for rituell omskjæring».

Partiets førstekandidat i Oslo og avtroppende partisekretær Kari Elisabeth Kaski støtter forslaget om forbud.

– Jeg mener dette er noe den enkelte må bestemme for seg selv. Det er mitt prinsipielle standpunkt, sier hun.

SV-nestleder Snorre Valen er sterkt imot:

– For norske jøder vil et slikt forbud, som det i praksis er, være vanskelig å forholde seg til. I et minoritetsperspektiv er dette forslaget derfor dypt problematisk, og jeg håper forslagsstillerne tenker seg nøye om, sier han.

– 99 prosent praktiserer
I jødisk tradisjon skal omskjæringen skje når en gutt er åtte dager gammel, og inngrepet er en viktig del jødisk identitet, skriver Vårt Land. Saken i Vårt Land er referert av ABC Nyheter. 

– Omskjæring symboliserer pakten med Gud. Det er et Tora-påbud, en religiøs forpliktelse,­ sier leder Ervin Kohn for Det Mosaiske Trossamfund.

– Uansett hvilken gren av jøde­dommen du tilhører, om du er ortodoks eller konservativ, så finner du denne praksisen hos bortimot 99 prosent av alle jøder, fortsetter han.

Kohn blir provosert av at SV nårtar opp saken.

– De som vil ha et forbud, driver med intoleranse og etnosentrisme av verste sort. De setter seg på en pidestall og har en forestilling om at to milliarder av verdens befolkning tar feil, sier han.