– Jakt er det motsatte av krig

Ali og Amir fra Wild X under en vellykka dag på rypejakt.
Foto: Wild X
I snart 20 år har Wild X jobbet med å rekruttere minoritetsungdom til friluftsliv, jakt og fiske.
103Shares

Flerkulturelle byungdommer er den fremste målgruppa til miljø- og friluftsorganisasjonen Wild X.

Ungdom kan komme innom Wild X sine lokaler på Høybråten for å delta på fisketur med Urban Anglers eller melde seg på jegerprøvekurs, skriver jeger.no.

Ungdommer som melder seg på kurs, får også automatisk muligheten til å være med på jaktturer når de har bestått eksamen.

Ali Abdullah er daglig leder i Wild X, og forteller Utrop hvordan det hele startet.

– En gjeng ungdommer på hyttetur kunne ikke forskjellen på en grevling og en flått. Vi innså behovet for et nettverk som kunne lære flerkulturell byungdom artsmangfold, kunnskap om dyreliv og friluftsliv. For byungdommer spesielt er dette en utfordring, å ikke ha godt nok kjennskap til dyr og naturen.

Godt nivå

Oddgeir Andersen har vært instruktør for Wild X i Gausdal i over 20 år. Han er imponert over ungdommene som deltar.

Unge lærer å bli inkludert inn i den norske friluftskulturen.
Foto : Wild X

– Mange har en genuin interesse for jakt. Selv om skotøy og utstyr ikke alltid er det beste, lar ungdommen seg ikke stoppe. Selv etter flere timer i ruskevær i fjellet er de svært interesserte og lydhøre, sier Andersen til jeger.no.

Kurses før høsten

Jegerprøvekurset holdes på norsk med arabisk og engelsk som støttespråk, hver vår og sommer, slik at ungdommene er godt forberedt før høsten og jaktsesongen kommer i gang.

– I august starter rådyrjakten, før fuglejakten og andre arter kommer i gang i løpet av neste måned.

Ali tok over som daglig leder i Wild X i 2020, etter at Tor Bach som opprettet organisasjonen, gikk bort grunnet kreft.

– En gang var jeg selv en av disse ungdommene som lærte om jakt og artsmangfold, og som fikk dette inn gjennom de mange turopplevelsene. Flere av de som er aktive har selv vært unge jaktkursdeltakere har kommet tilbake i leder- eller medhjelperroller som voksne.

Norges første flerkulturelle jaktlærer

Etter at han tok jegerprøveutdannelsen ble Ali i 2018 Norges yngste jegerprøveinstruktør og den eneste med flerkulturell bakgrunn.

Ali har gjennom sine år i Wild X lært at jakt er en viktig del av norsk kultur.

– For oss er dette ikke kun en livsstil, men noe som handler om livsviktig kunnskap, i tillegg til inkludering inn i det norske. Vi som har vært med i Wild X har fått inn den norske friluftskulturen gjennom organisasjonen, og ser dette som utenforskapsbekjempelse. For å kunne bo i Norge, og bli inkluderte samfunnsborgere, må vi kunne forstå ulike sider av kulturen.

Forsvarlig våpenbruk

Flere av ungdommene som har vært aktive i jegerprøvekurset og Wild X har selv fluktbakgrunn og krigsopplevelser.

– Flesteparten av våre unge har kommet med gode tilbakemeldinger på kursene. Enkelte utenfor Wild X har kommet med kritikk i forhold til at vi utsetter unge med krigstraumer for opplevelser med våpen.

Nettopp grunnet dette har Wild X spesielt fokus på forsvarlig våpenbruk.

– Vi holder oss til jaktkvotene og strekker oss langt i å lære ungdommene å bruke jaktvåpenet med respekt. Holdningen vår er at vi skal opptre varsomt overfor dyrene vi jakter. Folk skal lære at våpenbruk i Norge er noe helt annet. Gjennom å lære forsvarlig våpenbruk lærer også ungdommene å mestre egne følelser og ikke minst konflikthåndtering.

Jaktopplevelsen

Jakt et det motsatte av krig, hevder han.

– Jakt skal være en opplevelse, og ikke minst en opplæring i det som i ytterste fall er livbergende ferdigheter. Hvordan skaffe seg mat fra naturens overflod. For mange av ungdommene er mat noe som kommer fra frysedisken. Her får man et mer naturlig overblikk på hva naturen har å tilby oss, og det ansvaret vi mennesker har med å opprettholde bærekraften.

Jakt handler også om opplevelsen, og ikke bare sluttproduktet.

– Noen turer har foregått i fint vær, og det har vært lettere å felle dyr. Andre ganger har gruppen hatt større utfordringer. I Wild X er vi opptatte av at jakten ikke bare handler om jakt, men også om trening, samhold og inkludering.

Forholdet til ville dyr

I jegerkursen er det å lære om foholdet til ville dyr også et viktig aspekt.

– Folk flest vet ikke hvordan de skal oppføre seg rundt ville dyr, om at man skal trekke seg tilbake, vise respekt for naturen. Saken om hvalrossen Freya er et eksempel på hvordan ting utarter seg når folk ikke kan dyrehåndtering. Vi trenger mer kunnskap om dyreverden generelt.