- Idrettspresidenten om tekstlikheter i masteroppgaven: – Leit - 19.09.2024
- Oslobiskop-kandidater: – Slik skal kirken bli mangfoldig - 19.09.2024
- Hvordan verne om forfatteres ytringsfrihet? - 18.09.2024
“Nithu er en nygift kvinne. Med mange drømmer kommer hun til Norge for å leve sammen med sin mann. Men hennes grusomme fortid forfølger henne også til Norge. Dette fører til at hun mister sin livsglede. Det foregår mange hendelser rundt Nithu, uten at hun selv er bevisst om det. Hun blir forvirret. På et tidspunkt tenker hun om det er best å reise tilbake til Sri Lanka. Hun håper at hennes mann, Murali, vil hjelpe henne ut av situasjonen”.
Slik beskrives filmen 13 + To Hell. En film som på mange måter gjengir virkeligheten. En situasjon som er realistisk for mange på Sri Lanka, og i tamilske diasporaer. Som del av krigshandlingene ble voldtekt av sivile kvinner et svært mye benyttet våpen. Krigsvoldtektene preger ennå livene til kvinner, åtte år etter borgerkrigens slutt.
– Nithu og Murali er to unge norsk-tamiler som lykken smiler til. Nygift og nyforelsket. Men bak lurer fortiden, og det er umulig å fullbyrde ekteskapet, sier Nirupan Kandasamy, som spiller rollen som Murali.
Krigsvoldtekt har havnet i skyggen av andre lidelser som er forbundet med krig.
– Vi tar for oss det menneskelige aspektet rundt å oppleve noe så traumatisk. Hvordan man takler dette på et følelsesmessig plan, og hvilke utveier man prøver å finne. Vi har gjort dette ved å bruke samme format som finnes i spennings- og thrillerfilmer, sier regissør Stephen Packiyanathar i det norsk-tamilske filmselskapet NT Pictures.
Tabu-tema
– Er dette et tema som diskuteres ofte eller holdes ennå skjult, med tanke på skammen som krigsvoldtekt betyr?
– Ennå er dette noe som sees på som tabubelagt, samtidig som det har vært større åpenhet i de siste årene. Noe av problemet rundt krigsvoldtekt er at det har havnet i skyggen av andre lidelser som er forbundet med krig. I og med at dette for det meste også handler om jenter og kvinner, er det noe som berører alle i et tradisjonelt og familierettet samfunn som det tamilske. Vi har alle døtre i våre familier, storfamilier og landsbyer. For oss er det å lage en film en måte å dokumentere og skape debatt på, sier kameramann og produsent Thurupan Sivasubramaniam.
– Jeg tenker det er svært positivt at dette er noe som diskuteres mer åpent enn noengang før, sier Nirupan.
Filmet i ekstrem hete
For Stephen og Thurupan er 13 + To Hell det første filmprosjektet de har gjennomført.
– Vi har alle en form for kunstnerisk utdanning, men kan ikke leve av dette alene. Noen av oss har kommunale jobber, andre har deltidsjobber. Men dette har vært utrolig givende å få til, og en opplevelse å ha filmet og produsert, sier Packiyanathar.
– Vi har også gjort dette helt på egen regning, uten noen form av tilskudd eller kulturmidler, legger Thurupan til.
Filmingen begynte sommeren 2016, med tur til Sri Lanka, og opptak i stekende varme.
– Siden handlingen i filmen starter på Sri Lanka var det naturlig å ta turen nedover. Å stå i nesten 40 grader, med svært høy luftfuktighet, var ingen spøk. Men å skrive autografer, og bli få selfies med veide helt klart opp for vanskelighetene. Man følte seg jo som en stjerne der nede blant landsbybeboerne.
– Utstyrsmessig var det helt klart en utfordring. Det var langt lettere å jobbe med opptakene i Norge, forklarer Thurupan.
Gode tilbakemeldinger
13 + To Hell hadde premiere på Symra kino tidligere i høst. I tillegg har den blitt på kinoer i Storbritannia, Nederland og Danmark, alle land med en stor tamilsk diaspora.
– Hvordan har tilbakemeldingene vært?
– I all hovedsak har de vært positive. Krigen i seg selv er ikke sentral i filmen, selv om det handler om krigstraumer. Jeg tror mange kjenner seg igjen, i og med at minnene og følgene av konfliktene, både for tamilene som flyktet, og for de som ble igjen på Sri Lanka, er ganske levende, sier Packiyanathar.
For alle er det å ha laget filmen noe som gir mersmak.
– Jeg prøver meg mer enn gjerne igjen som skuespiller, selv om det ikke har vært førsteprioritet for meg som karrierevalg, sier Nirupan.
– Vi ser frem til å bidra igjen i nye prosjekter med lyd- og musikk, sier crewets yngstemann Abisan Ganeshu, som hjalp faren Thiru, og selv går på lydteknikerutdanningen på Westerdals.
– Jeg regner at vi igjen skal samles, siden vi hele tiden har nye idéer til filmmanus. For oss er det viktig å satse på kvalitetsfilmer for et tamilsk diasporapublikum, sier Packiyanathar.
Originaltittel: 13 + To Hell
Sjanger: Thriller/drama
Regi: Stephen Packiyanathar
Kamera og produksjon: Thurupan Sivasubramaniam
Lyd og musikk: Thiru Ganeshu og Abisan Ganeshu
Hovedrolleinnehaver: Nirupan Kandasamy
Språk: Tamil
Lengde: 2 t. 3 min
Aldersgrense: 15 år
Norgespremiere: 15.09.
Produksjonsår: 2016/2017
Produksjonsselskap: NT Pictures