Flerkulturell og kvinnelig festivalprofil

Feministisk dans: Ingun Bjørnsgaard opptrer under årets CODA-festival, en festival som i år vil ha ekstra fokus på det kvinnelige og flerkulturelle aspektet.
Foto: Erik Berg
Årets CODA-festival presenterer et mangfold av flerkulturelle danseforestillinger fra inn-og utland, mange av dem skapt av høyt profilerte kvinnelige koreografer.

The Guardian skrev i 2013 om mangelen på kvinnelige koreografer i dansefeltet, men i Norge er dansefeltet preget av en stor andel kvinner, og de spiller en viktig rolle for feltets utvikling.
 
En av de mest betydningsfulle er Ingun Bjørnsgaard, som feirer 25 års jubileum under årets CODA-festival. Jubileumsforestillingen har fått tittelen Notes on Frailty, og er inspirert av feministisk filosofi. Bjørnsgaard vil utfordre vår kulturelle oppfatning om grensen mellom femininitet og maskulinitet, skjønnhet og skjørhet. Forestillingen vises i Bærum Kulturhus.

Spansk folkedans-fornyer
En annen forestilling på Dansens viser den fremadstormende spanske koreografen Rocío Molina, som regnes som en av verdens store fornyere av flamencoen.

I tillegg til å ha vist sine forestillinger på berømte scener, festivaler og teatre over hele verden, har hun også samarbeidet med samtidskunstnere for å utvide forestillingenes utrykk og nedslagsfelt. I 2010 vant hun Spanish National Award for Dance, og hennes kunstnerskap er høyt verdsatt både i hjemlandet og internasjonalt, takket være hennes utfordrende og ukonvensjonelle blikk på flamencoen. I Caída del Cielo (Falt fra himmelen) benytter hun seg av både maskuline og feminine, ja til og med dyriske uttrykk for å skape en forestilling som mest handler om det å være kvinne.

Kappverdiansk fugledans
Marlene Monteiro Freitas mestrer kunsten å skille seg ut i en kunstnerisk kakofoni av fremragende koreografer. Hun er født og oppvokst på Kapp Verde, hvor hun senere ble en av grunnleggerne av dansegruppen Compass. Under CODA festivalen vises bl.a. Freitas’ soloforestilling Guintche på Black Box teater, en forestilling hun selv fremfører. Tittelen er et portugisisk ord som kan bety “fugl”, “prostituert” eller beskrive en person som beveger seg mellom situasjoner uforutsigbart og uten logikk.

 
Foto : Laurent Paillier

Fra Belgia kommer også Michele Noiret som viser festivalens avslutningsforestilling på Dansens Hus, fra Kina Gu Jiani og Yabin Wang, samt norske dansere som Ina Christel Johannessen, Ingrid Berger Myhre og Belinda Braza. Samtlige bidrar sterkt til festivalens sterke kvinnelige profil.

FAKTA

CODA-festivalen

CODA Oslo International Dance Festival er en internasjonal festival for samtidsdans.

Festivalen ble opprettet som en stiftelse våren 2001 og arrangerte sin første festival høsten 2002. Fra 2005 gikk festivalen over til å bli en biennale.

(Kilde: wikipedia.no)