Jødehets i fruktformat

Dette er facebook-posten hvor Kohn kritiserte Brendberg i kommentarfeltet.
Foto: Skjermdump/Facebook
Folk som lar seg avbilde med et stykke ananas på sosiale medier er ikke nødvendigvis fruktelskere. 

Etter at den franske komikeren Dieudonne M’bala lagde sangen “Shoananas”, hvor navnet er en sammenslåing av det hebraiske navnet for jødeutryddelsen under andre verdenskrig, Holocaust, og frukten annanas, har man kunnet se hans tilhengere fotografere seg selv med en ananas. Sangen ansees å være en latterliggjøring av Holocaust og er en av mange grunner til at komikeren flere ganger er blitt siktet og dømt for antisemittisme av franske domstoler.

En av dem som har postet et profilbide med en ananas er Resett-skribenten Hans Olav Brendberg. I kommentarfeltet til bildet har han skrevet “Dieudonne.”

Leder i Det Mosaiske Trossamfund Ervin Krohn, kritiserte Brendbergs bilde på bakgrunn av at Brendberg i lang tid har vist antisemittiske holdninger. Det var også grunnen til at han i 2004 ble ekskludert fra Rød Valgallianse (nå Rødt). 

Det går an å ha antisemittiske holdninger uten å være jødehater.

– Slike holdninger er samfunnsødeleggende. Antisemittisme er en sykdom bygget på stereotypier som ikke engang krever jødisk tilstedeværelse. I Norge var det antisemittiske holdninger før det i det hele tatt fantes jøder her. I dag er det fortsatt ikke mange jøder her i landet, kun rundt 1500 stykker, men likevel finnes det mennesker som mener at jødene er en trussel for Norge, sier Kohn.

 “Jødisk lobbyvirksomhet”
Brendberg understreker at han ikke har noe som helst imot jøder, men er kritisk til Israels krigføring i Palestina.

– Kritikken min er ikke rettet mot jøder generelt, men mot en jødisk lobby som har innflytelse i fransk og amerikansk utenrikspolitikk. Spesielt nå etter at Donald Trump kom til makten. Disse landene er de største støttespilllerne til israelsk krigføring, sier Brendberg.

Ved spørsmål om hvilken jødisk lobbyvirksomhet han refererer til, henviser Brendberg blant annet til en politisk jødisk organisasjon i USA  og til en Al Jazeera-serie om en israelsk lobbyvirksomhet i London.

– Er det ikke viktig å skille mellom jødisk og israelsk?

– Israel har selv erklært seg for å være en jødisk stat, svarer Brendberg.

Kohn sier at det går an å ha antisemittiske holdninger uten å være jødehater.

– Å snakke om en jødisk lobby som har en politisk agenda er et typisk trekk ved antisemittisme. Dette er en konspirasjonsteori som bygger på en stereotypi om at jøder er flinke med penger og har diverse høye stillinger. Ja, jøder er overepresentert i noen yrker, ofte med toppstillinger. Og ja, det er mange jøder som har vunnet Nobelpriser, men det betyr ikke at disse har noen felles politisk agenda.