Cliff Moustache skaper arena for flerkulturelle kunstnere

Utrop møtte nylig kunstneriske leder Cliff Moustache og Kevzta til intervju.
Foto: Kristian Mendoza
– Vi opprettet "ArtTalks" for å løfte frem flerkulturelle kunstnere og inspirere andre, sier Cliff Moustache, kunstnerisk leder for Nordic Black Theatre.

Vi befinner oss på Cafeteateret på Grønland. Utenfor er det superglatt og sprengkulden herjer. Vi gleder oss til å komme inn i varmen og oppleve dette magiske teateret. 

Cliff Moustache er kunstnerisk leder for Nordic Black Theatre. Med seg har han med danseren, skuespilleren og musikeren Kevin Mbugua, også kjent som Kevzta. Han har vært med i ArtTalks tidligere hvor han har sunget og delt personlige erfaringer.

– Vi så at vi trenger en plattform hvor kunstnere kan dele kunsten sin og samtidig ha en dialog med publikum. Vi vil dermed intervjue kunstneren blant publikum og ikke på scenen, for å skape nærhet. Scenen brukes kun til å vise eller fremføre arbeidet deres, sier Moustache.

I Norge leser vi sjelden om kunstnere med flerkulturell bakgrunn i majoritetsmediene. Art talks er et sted hvor kunstnerne kan vise seg, heve sin stemme og dele med oss.

Han forteller videre at den nære kommunikasjonen mellom kunstneren og publikum er viktig. ArtTalks er et program for kunstnere som ikke får oppmerksomhet fra majoritetsmedier, og en arena hvor artisten kan presentere seg selv og fortelle om hvilken prosess de nå er i. 

Tidligere elev
Kevzta er en tidligere elev av teaterskolen Nordic Black Express, og har tidligere drevet mye med dans profesjonelt. Blant annet vært har han koreografert på turné for Nico & Vinz i USA, Europa og Asia. Han har utviklet seg videre til å bli en låtskriver, og jobber nå med å utvikle seg som artist.

– Jobb hardt og finn et formål med det du driver med, er Kevztas råd til unge flerkulturelle som har lyst til å komme seg ut på kunstfeltet.
Foto : Kristian Mendoza

Kevzta har vært med i ArtTalks tre ganger og liker konseptet veldig godt. ArtTalks er en fin plattform for de som vil komme seg frem og bli hørt, sier han.

– Her får vi dele vår kunstneriske reise på et dypere nivå, og i tillegg til å vise oss frem, får vi dele erfaringer med publikum. Fremføringen vil bli møtt med andre øyne, når publikum får en bit av historien bak artisten. Det gjør at du får en forbindelse med publikum på en sterkere måte, sier han.

Vanskelig periode
Den unge artisten forteller videre om den vanskelige perioden han gikk igjennom som førte til at han begynte på teaterskolen Nordic Black Express:

– Jeg hadde møtt på motgang og kanskje hatt den verste sommeren i mitt liv. Så møtte jeg på Cliff Moustache. Jeg måtte gjøre noe for at livet skulle komme på rett kjøl, og han tok meg imot med åpne armer. Det gjorde noe med meg, forteller Kevzta.

Han mener at det er reisen som er det viktigste for en artist.

– Alt det vonde du opplever og det som gjør at du tider tviler på dine visjoner og drømmer, er mulig å lære seg å overkomme, og det gjør deg sterk.

Givende
Mousctache synes det er givende å jobbe med ungdom som ikke har fått alt gratis i livet og som har lært av livets harde erfaringer.

– Hvis du ikke lære å kjempe, vil du ende opp med å brenne ut, sier Moustache som understreker viktigheten av å jobbe hardt for å utvikle seg. Han mener det er flere artister som burde dele sine erfaringer, om hvorfor de ikke ga opp.

Kevzta sier også at det er viktig å være tålmodig.

– Når du holder på og føler at det ikke går din vei, kan det være enkelt å gi opp. Det å gjennomføre prosessen, selv om det tar tid, er essensielt, mener han.

– Opptatt av mangfold
Ifølge Moustache har vi alle noe med oss som vi kan dele med hverandre.

Moustache mener det er viktig at flere artister deler om sine erfaringer, og er opptatt av hva og hvorfor de ikke ga opp.
Foto : Kristian Mendoza

– Vi skal være flerkulturelle! Hvordan? Nordmenn må delta og være med oss, på våre premisser også. Hvis vi går for mye på deres premisser, mister vi oss selv. ArtTalks er en møteplass for å dele gode ting sammen. Vi er opptatt av artister med flerkulturell bakgrunn som ikke har tilgang til mediene.

Moustache understreker at ArtTalks også er åpent for nordmenn.

– De må tørre å komme hjem til oss, på Grønland. Vi jobber flerkulturelt og nordmenn må inkludere seg selv.

– Viktig med visjon
Kevzta har også noen tips til ungdommen:

– Det er så viktig å ha en visjon og mentorer å se opp til, som Cliff Moustache. Og at man tror på sitt talent. Jobb hardt og finn et formål med det du driver med. I tillegg til å sette seg opp mål, må man stille seg spørsmålet, hvorfor vil jeg dette?

Selv ble Kevzta ekstra motivert til å trene og utvikle seg i dans som 16-åring, da han så hip-hopdanseren Mona Berntsen under en dansekonkurranse på Lambertseter, som han også var med på. Etter å ha brukt mange timer i dansesalen og funnet interesse i både sang og skuespill, vil han dele dette videre og forhåpentligvis i fremtiden bygge broer med andre kunstnere i Kenya, der han er fra opprinnelig.

– Norge må bruke “satelitten”
Moustache mener Norge bør være veldig oppmerksom på Kevzta. Han mener Norge burde se mer og bruke mer energi på å finne talenter. Ifølge Moustache har Kevzta en dimensjon som er internasjonalt.

– Hvis Kevzta hadde vært i England og USA, hadde han blitt oppdaget, fordi han har en unik måte å uttrykke seg på når han fremfører, som vi trenger i våre liv.

Moustache understreker og påpeker også viktigheten av en tydelig målsetting.

– Da jeg startet Nordic Black Theatre, hadde jeg ingenting, ikke et sted å bo, men jeg visste hva jeg ville. Det var penger til husleie, andre ting var ikke relevant. Det handler om hvor mye du ofrer, sier han. Når du banker på dører og får nei, må du tenke at en dag skal de trenge meg. Det handler om målsetting.

Ifølge Moustache må vi være nysgjerrige, og han påpeker viktigheten av å gi folk et sted der de kan finne ut av hva de vil gjøre, men også møte andre de kan se opp til.

– Det er mange talenter i Norge, fra alle mulige kanter av verden. Vi må se det fine ved det å være forskjellige. Vi er ikke like. Jeg og min egen bror er ikke like, vi er forskjellige og unike på hver vår måte, sier han.

En plattform til inspirasjon
Kevzta er enig i at det er veldig viktig å ha en plattform hvor man kan inspireres, og få motivasjonen til å jobbe og gå for drømmene sine. Moustache mener også at det er vi selv som setter grenser til vår kreativitet.

– Mennesker er veldig sensitive. Negative kommentarer kan gjøre vondt, men ikke bruk masse energi på det, råder han.

Kevzta påpeker at dette også styrker artisten til å føle at veien og prosessen de er i, blir satt pris på.

– I ArtTalks skal vi dele og inspirere hverandre.