Storstilt flerkulturell Byfest på Lillestrøm

Nico & Vinz sparker i gang festlighetene under årets Byfest i Lillestrøm. Her avbildet fra en opptreden ved Det hvite hus, Washington D.C. i 2014
Foto: Wikimedia Commons/U.S. Department of the Interior
I år arrangeres Byfesten på Lillestrøm for 21. gang fra 13-17 juni. Med alt fra danseband til magedans på programmet lover det å bli en storstilt feiring med flere flerkulturelle innslag. Først ut er stjerneduoen Nico & Vinz.

Den årlige gatefesten feirer at Lillestrøm fikk bystatus i 1997. I løpet av arrangementets fem dager, forventer byen å trekke rundt 150 000 festglade mennesker.

Festen byr på underholdning av lokal, internasjonalt og flerkulturelt kaliber, med et program som inkluderer alt fra den amerikanske Stjernekamp vinneren Adam Douglas, reggae og soulbandet The Pueblo & Alex, og rapperen Arif; til GT Sara, innslag fra Ungdommens Kulturmønstring (UKM) og dansebandet Contrazt.

For Robert Skrolsvik, Prosjektleder for Byfesten, er det varierte programmet kun et av elementene som gjør Lillestrøms årlige fest så spesiell.  

– Det unike med Byfesten i Lillestrøm, er at den er gratis for publikum. Det finnes ingen andre byfester eller festivaler i Norge, som kan tilby et slikt underholdnings- og aktivitetstilbud, som er gratis for de oppmøtte, uttaler han til Utrop.

Starter showet
I år er det den internasjonale suksessduoen Nico & Vinz som sparker det hele i gang.

Duoen, bestående av norsk-ivorianske Nicolay Sereba og norsk-ghanesiske Vincent Dery, har oppnådd både nasjonal og internasjonal suksess. Med hiter som «Am I Wrong» og «In Your Arms» er det knyttet høye forventninger til duoen som ble kåret til Årets Spellemann i 2014.

– Nico og Vinz er norske artister med internasjonal karriere. De retter seg både mot et ungt og flerkulturelt publikum. Denne kombinasjonen er av veldig stor betydning for Byfesten. Formålet med Byfesten, er jo nettopp at den skal være til for alle, forteller Skrolsvik.

Flerkulturelle innslag
Under årets Byfest kan de oppmøtte oppleve en rekke flerkulturelle innslag, med artister som Arif og reggae og soulbandet The Pueblo & Alex på programmet. Den ekstravagante gatefesten byr også på innslag med unge og lokale utøvere rettet mot barn, som sangduoen Lyn & Jelly og Indian Rhytms barnegruppe, samt elever fra Madam Qadams magedans-skole.

For prosjektleder Skrolsvik har innslag av flerkulturell art alltid vært en viktig ingrediens for Byfesten og er bidrag som som de i stadig større grad ønsker å inkludere i programmet.

– Tanken er jo at vi skal tilby noe for enhver smak og at alle skal føle seg velkomne. I denne sammenheng har vi fått en mer bevisst holdning til hvordan man skal involvere utøvere fra de flerkulturelle miljøene de senere årene.

Med underholdningsinnslag som rangerer fra den lokale trekkspillklubben til rap- og popartister er det ingen tvil om at det blir en mangfoldig feiring, både for store og for små.

Fakta:

  • Konsertene finner sted primært på hovedscenen i Lillestrøm Torv, i jazz- og blues-teltet,  Scene Portalen og på kultursenterets utescene.
  • Byfesten kan by på mer enn 70 underholdningsinnslag rundt omkring i byen i løpet av arrangementets fem dager.
  • Foreningen Byfest er stiftet av Skedsmo kommune og Stiftelsen Lillestrøm Kulturforum (SLKF).
  • Lillestrøm Kultursenter arrangerer Byfest i Lillestrøm på oppdrag fra Foreningen Byfest i Lillestrøm og i samarbeid med Skedsmo kommune og det lokale næringslivet.