Nasjonalballetten danser ut flyktningkrisen på Hovedscenen


Foto: Skjermdump/YouTube
Hun er en av vår tids fremste koreografer. Nå setter Crystal Pite flyktningkrisen på agendaen i balletten Light of Passage.
9Shares

Kanadiske Crystal Pite har skapt verker for gjeve kompanier som The Royal Ballet i London, Nederlands Dans Teater, balletten ved Pariseroperaen og den kanadiske nasjonalballetten, i tillegg til sitt eget turnékompani Kidd Pivot.

Koreografen Crystal Pite lot seg inspirere av nyhetene om fluktstrømmen til Europa for å lage ballett (Foto: Katherine Baulu)
Foto : Katherine Baulu

Med Light of Passage jobber hun med Nasjonalballetten for første gang – i et storstilt ensembleverk om livets overganger, og hvor den smertelig aktuelle førsteaktenskildrer mennesker på flukt.

– Selv om temaene i verket er tunge, ligger det også stor optimisme i å sette opp et slikt verk, det gir oss en mulighet til å knytte bånd med hverandre, sier koreograf Crystal Pite.

– Jeg ønsker å gjøre ballettscenen til en arena der vi kan samle oss rundt det vi ikke kan forstå, og gripe tak i det sammen.

Respons på fluktkrisen

Light of Passage er en fortsettelse av det prisvinnende verket Flight Pattern fra 2017. Dette var Crystal Pites respons på flyktningkrisen, som hun beskriver som «the story of our time».

– Jeg skapte Flight Pattern da den syriske flyktningkrisen preget nyhetsbildet. På en eller annen måte var det Góreckis musikk som fikk meg til å føle at jeg kunne nærme meg temaet, forteller Pite selv.

Light of Passage hadde urpremiere i London høsten 2022, og er en samproduksjon mellom The Royal Ballet og Nasjonalballetten.