Nationaltheatret fremfører nye ukrainske teatertekster


Foto: Nationaltheatret
Snart er det to år siden Russlands fullskalainvasjon av Ukraina. Nationaltheatret markerer dette med lesninger av og diskusjoner rundt et knippe helt ferske, oversatte ukrainske teatertekster.

Historier fra Ukraina er lesninger av og diskusjoner rundt nyskreven ukrainsk dramatikk, som på ulike måter belyser krigen i Ukraina, ifølge en pressemelding fra Nationaltheatret.

For første gang disse stykkene blir tilgjengeliggjort for et norsk publikum, og gir et unikt innblikk i situasjonen i landet og hvordan det er å leve i krig.

Tekstene blir fremført av skuespillerne Jan Sælid, Lena Kristin Ellingsen, Trond Espen Seim, Marian Saastad Ottesen, Eindride Eidsvold, Kjersti Tveterås, Heidi Goldmann, Liv Bernhoft Osa og Birgitte Larsen.

Løfter frem scenekunst

Historier fra Ukraina er et samarbeid mellom initiativtaker Harald Thompson Rosenstrøm og Nationaltheatret. Lesningene vil foregå på Amfiscenen på Nationaltheatret og blir etterfulgt av panelsamtaler med de ukrainske dramatikerne Lena Ljagusjonkova og Natalia Blok, samt Olga Bajbak fra Den nasjonale ukrainske teaterunionen.

– Vi ønsker å løfte frem dramatikk og scenekunstnere fra Ukraina, som publikum og teaterbransjen i Norge vet svært lite om fra før av. Gjennom prosjektet vil publikum få kjennskap til dyktige, ukrainske dramatikere, som alt har begynt å bli anerkjent i flere europeiske land, og deres verker, sier initiativtaker Harald Thompson Rosenstrøm.