Halvt tamilske Ophaug til verdens største kortfilmfestival

Halvt norsk og halvt tamilske Alexander Ophaug kjempet om pris i en fransk kortfilmfestival.
Foto: Untoldfilm
Alexander Ophaug vant en nasjonal pitchekonkurranse i regi av Norsk Filminstitutt i fjor. Filmen hans «Kanskje, for deg» var med i konkurranseprogrammet til verdens største kortfilmfestival i Frankrike

Clermont-Ferrand kortfilmfestival i Frankrike regnes som den største og mest anerkjente festivalen innen kortfilm, og ble avholdt fra 2. til 10. februar.

Ophaug er manusforfatter og regissør på filmen, som ble plukket ut blant 9400 bidrag til festivalen.

– Clermont-Ferrand International Short Film Festival på CV-en kan bli en døråpner for fremtidige prosjekter, både når det gjelder finansiering og co-produksjoner, sier Ophaug til Danvik folkehøyskoles hjemmeside.

Norsk-tamilske Ophaug gikk selv på filmlinjen i 2012/13.

Filmprosjektet Kanskje, for deg startet for to år siden, da Alexander ble plukket ut til å delta på en nasjonal pitchekonkurranse i regi av Norsk Filminstitutt. Etter workshop, mye forberedelser og til slutt en pitchefinale på Nordkapp, ble prosjektet en av vinnerne.

Filminnspillingen startet i januar 2023 og ble ferdigstilt på rekordfart for å rekke påmelding og det som ble verdenspremieren på Kortfilmfestivalen i Grimstad. Omtrent ett år fra idéfasen til ferdig film.

Loddefjord-oppvekst

Ophaug vokste opp i Loddefjord i Bergen, en liten drabantby med en god blanding av folk med ulike bakgrunn og historier. Han sier han trivdes veldig godt med å vokse opp i en dynamisk bydel.

– Min mor er norsk og faren min kommer fra Sri Lanka, så jeg har lett skilt meg ut gjennom oppveksten, særlig da jeg har følt meg veldig norsk, men arvet mitt utseende mest fra pappa og kjent på at andre har dømt meg etter å være brun, sier han til Utrop.

Samtidig tenker han at at det å være halvt tamilsk er noe han ikke har utnyttet godt nok.

– Jo eldre jeg blir, jo mer inspirasjon henter jeg fra egne opplevelser om egen bakgrunn, oppvekst og hvordan jeg har blitt den jeg er i dag. Jeg lærte meg aldri å snakke tamilsk og det har på en måte vært dumt, da jeg ikke har følt 100% tilhørighet på noen av sidene mine. Ingen i familien min har jobbet innenfor kreative yrker i form av tv eller film, så jeg har gått min egen vei.

Ville bli forfatter

– Hvordan endte du opp i filmbransjen?

– Helt siden jeg var liten så ønsket jeg å skrive historier, min første drøm var å bli forfatter. Jeg elsket å komme opp med egne univers og lage egne fortellinger, men etterhvert forstod jeg at mine egenskaper passet bedre inn i visuelle medier. Derfor tok det ikke lang tid før hjemmekameraet og tidlig mobilkameraer ble brukt for å fortelle audiovisuelle narrativ.

Etter ungdomsskolen ville Ophaug komme inn på medier og kommunikasjon på videregående utdanning, og hadde akkurat gode nok karakterer til å komme inn på studiet i Bergen.

– Her fikk jeg virkelig utfolde meg, og jeg testet alt mulig innenfor mediefagene, men jeg kom alltid tilbake til drømmen om å lage film. Så ved siden av skolen lagde jeg flere prosjekter, og på den tiden så var det enklest å få med venner på små prosjekter som f.eks. musikkvideoer. Så etterhvert ble jeg mer og mer interessert i fiksjonsfilmer.

Inn i den lokale filmbransjen

Etter å ha gått på folkehøgskole og videre til regiutdanning på Høgskolen i Lillehammer så fikk Ophaug fordypet seg i rollen som kreativ leder på prosjekter.

– Jeg flyttet tilbake til Bergen i 2018 og har siden det jobbet innen videomarkedsføring, skrevet på fritiden, laget noen filmer i kortformatet inne både dokumentar og fiksjon, og jeg har blitt kjent med filmbransjen på Vestlandet. Nå kan denne filmen, «Kanskje, for deg», virkelig bli mitt gjennombrudd. Så jeg håper å kunne fortsette med å lage historier som treffer publikum.

Et hjerte for den underfortalte historien

I Kanskje, for deg er hovedpersonene Ruben (11) og Mia (6), som bor med moren sin i Loddefjord i Bergen. Valg rundt handlelisten, et stramt budsjett og en skuffet søster resulterer i en skjebnesvanger handletur og et overraskende tyveri.

– Hva er det som spesielt interesserer deg som filmskaper?

– Jeg er veldig opptatt av ukjente eller underfortalte historier, hvor representasjon har vært et problem. Jeg har en ambisjon om å lage filmer om tøffe temaer, hvor filmskapere før meg ikke har laget nok om. I Norge er vi heldig som har et godt samfunn og et fungerende demokrati, og ikke minst en stat som er med på å gjøre det lettere å leve i vanskelige tider. Samtidig skjer det masse feil og glipper, både når det gjelder hvordan vi tar vare på de svakeste, det er mange kjipe sannheter og skjebner i vårt samfunn.

Ophaug liker å lære om nye ting og dokumentarregissøren i meg blir i tid og utide veldig giret på hver lille enkle historie jeg kommer over.

– Drømmen er å lage sjangerfilm etterhvert, men først vil jeg mestre karakterdrevet dramaturgi og ta dette med meg inn i større spillefilm eller tv-serie prosjekter i fremtiden. Så det blir litt eksperimentering i årene som kommer, men pr. i dag satser jeg på filmer som har en base fra egne personlige opplevelser.

Vil gjerne bidra til mer mangfold

Ophaug ser for seg at i all historiefortelling er det store fordeler med å bruke sin unike bakgrunn, opplevelser, lidenskap eller perspektiv.

– Det tok en del år før jeg hadde selvtillit nok til å fortelle personlige fortellinger. Men jeg fant ut at innen film og litteratur så kan unike perspektiver og hendelser fra virkeligheten bli brukt til å kjempe frem positive ting. Her har man anledningen til å fortelle noe som ikke vanligvis kommer med i mainstreaminnhold.

– Som manusforfatter og regissør er jeg i skaperleddet av en filmproduksjon, og kan være med å bidra med mangfold på både historier og casting, noe jeg er blitt veldig bevisst på nylig. Så min flerkulturelle bakgrunn kan være med på å skape unike fortellinger eller tankesett, så det må brukes på en god måte.

Kjemper mot kremen av kortfilmskapere

– Filmen din skal være med i internasjonal konkurranse i Frankrike. Hvordan føles det for deg? Tror du på vinnersjansene?

– Jeg er utrolig stolt og glad over muligheten for å vise filmen min om hverdagsfattigdom i Norge, og dette til et internasjonalt publikum på verdens største kortfilmfestival.  Filmen min tar for seg en storebror og lillesøster som har et unikt forhold, de prøver å leve som normalt selv om de ikke har råd til det samme som vanlige barn. Det er et universelt tema og jeg jobbet mye i manusprosessen for at historien skulle bli appellerende for unger og voksne fra hele verden.

Ophaug tenker at vinnersjansene er små fordi kortfilmen kjemper mot de beste kortfilmene plukket fra hele verden i konkurransen Young Audience Award.

– Jeg blir positivt overrasket om vi vinner prisen. Men bare at filmen min ble plukket ut av totalt 9400 påmeldinger, er smått utrolig. Stolt over hele teamet bak filmen, produsenten min og mine kjære unge debutanter og hovedroller Rami Al-Khafaji og Mirabelle Pinker-Spilde.

Vil lage flere filmer fremover

Overfor hjemmesiden til Danvik folkehøgskole sier han at han jobber blant annet på et TV-seriemanus, en kinodokumentar og har også planer om en barnebok.

Drømmen er å lage store sjangerfilmer, men den jordnære bergenseren har god tålmodighet.

– For å nå målene mine innen filmmediet må jeg først mestre karakterdrevet dramaturgi, lage flere filmer, bygge erfaringer fra filmsett som øverste kreative sjef og ta dette med meg inn i større prosjekter i fremtiden. Men akkurat nå satser jeg på filmer som har en base fra egne personlige opplevelser, fordi det kommer med en sterkere nerve enn det jeg har laget tidligere.

NB! Utrop intervjuet Ophaug i forkant av utdelingen, hvor filmen hans var nominert