“Villkvinner” fra hele verden

I helgen møttes 60-70 kvinner fra et titalls forskjellige nasjoner på årets villkvinneseminar på Sijti Jarnge i Hattfjelldal. Helgen var stappfull av foredrag, musikk, dans og mat fra mange forskjellige kulturer.

Globalt perspektiv

I tilegg til de norske deltagerne var det deltagere fra New Zealand, forskjellige afrikanske land, Grønland og Alaska. – Det viser at det går an å bygge en flerkulturell møteplass i Hattfjelldal, sier Hege Dalen, som er initiativtaker og arrangør av seminaret.

– Vi har laget et interessant program som folk bruker flere dager for være med på. Det er fantastisk og jeg er kjempeglad for det, sier hun.

Også temamessig hadde nemlig årets seminar et vidt spenn – fra kvinnekraften i dagens internasjonale politikk til kvinneundertrykking og heksebrenning i Finnmark på 1600-tallet, via situasjonen for velutdannete kvinner fra Grønland og fattige analfabeter fra Uganda .

Internasjonal underholdning
Før, under og etter foredragene inviterte tradisjonsbæreren Erena Rhose fra New Zealand, danseren Makhosi fra Sør-Afrika og skuespilleren Cecilia Persson fra Östersund og Grane deltakerne med på heftige opplevelser med rytmisk musikk, sang og fortellinger.

– Helt topp å få være med på en slik multikulturell happening i nabobygda, sier Ellen Schjølberg, som var med som aktiv deltaker på seminaret.

“Villkvinnen”

Begrepet “villkvinneseminar” er inspirert av forfatteren og psykoterapeuten Clarissa Pinkola Estes. I boka “Kvinner som løper med ulver” – som også er tittelen på årets villkvinneseminar – bruker hun fortellinger, myter og sagn for å hjelpe kvinner til å gjenopprette forbindelsen med urgamle instinktive og visjonære egenskaper.

– Villkvinnen er en kvinnearketype som har klare meninger om hva hun har lyst til å gjøre, og som gjør det uten at hun nødvendigvis får støtte av alle andre, sier Hege Dalen.