Samene blir sett ned på i det norske samfunnet, mener Runar Myrnes Balto, leder i Norske Samers Riksforbund. Her foran Sametinget.

Runar Myrne Balto (32 år) er leder for Norske Samers Riksforbund (NSR). NSR skal passe på samisk språk og samisk kultur. Samene er en urbefolkning i Norge. I mange år var det ikke lov å snakke samisk i Norge. Samene ble diskriminert. Slik er det i dag også, ifølge Balto.

Samehetsen øker. Mange skriver stygt om samene på nettet. Særlig folk i Nord-Norge. Nettet koker over av hat, sier Balto. Han forteller at for ikke så lenge siden ble en ung mann slått ned på åpen gate fordi han gikk i sameklær i Tromsø.

– Det er ingen tvil om at rasisme mot samene er et problem i Norge, sier Balto. Han er same. Han er 32 år. Han har bodd i Alta, Kautokeino og Oslo. – Sápmi er mitt hjem, sier han. Sápmi betyr sameland.

Da Balto var 15 år meldte han seg inn i NSR. – Vi jobber for at staten skal gi oss penger til å bevare vårt språk og vår kultur. Vi vil også gjøre det lettere for samer i fire land å samarbeide om viktige saker, sier han.

I 2018 ble Balto leder for NSR. Han synes jobben er spennende. Han har vært sekretær i NSR, politisk rådgiver for sametingspresidenten og leder for NSR på Sametinget.

ORDFORKLARINGER:
Urbefolkning: første befolkningen i et område.
Diskriminere: gjøre forskjell på, behandle folk urettferdig.
Samehets: si og gjøre stygge ting mot samer.
Rasisme: menneskesyn, politikk eller holdninger hvor man mener at noen raser er bedre enn andre raser.