Statsminister Abiy Ahmed Ali i Etiopia har signert en fredsavtale med Eritrea. Han jobber også for mer demokrati i Etiopia. Nå står han utstilt i hagen til Nobels Fredssenter sammen med tidligere fredsprisvinnere.
Foto: Johannes Granseth/Nobels Fredssenter.
Abiy Ahmed Ali er statsminister i Etiopia. 10. desember får han Nobels Fredspris.

Abiy Ahmed Ali ble statsminister i Etiopia i 2018. Han ville ha fred med Eritrea. Eritrea og Etiopia hadde vært i konflikt i 20 år. I juni 2018 sa Ahmed at Eritrea kunne få grensebyen Badme. I juli møtte han president Isaias Afwerki i Eritrea. Statsministeren og presidenten skrev under på en avtale om fred.

Abiy Ahmed har gjort mye for at det skal bli bedre å leve i Etiopia. Flere tusen politiske fanger har fått friheten og det er blitt slutt på pressesensur. Han har fjernet ledere som var mistenkt for korrupsjon. Kvinnene får bestemme mer i landet enn før.

Abiy Ahmed snakker også med andre land om konflikter. Han har fått Eritrea og Djibouti til å snakke sammen igjen. Han har vært med i fredssamtaler i Sudan-konflikten.

Etiopia er et stort land med mer enn 100 millioner innbyggere. Mange etiopiere er på flukt i eget land. Mange har flyktet til nabolandene. Abiy Ahmed jobber for at folkegruppene skal leve i fred med hverandre.

Nobels Fredspris

Medaljen
Foto : Johannes Granseth / Nobel Peace Center

Nobels Fredspris blir delt ut en gang i året. Prisen blir gitt en eller flere som arbeider for fred i verden. Det er en stor ære å få Nobels Fredspris.

Prisen har navn etter Alfred Nobel. Alfred Nobel var født i Stockholm i Sverige i 1833. Han var en svensk oppfinner. Han tjente mange penger. Ett år før han døde ga han hele formuen sin til fem internasjonale priser. En av prisene var fredsprisen.

Alfred Nobel døde 10. desember 1896. Fredsprisen deles ut på hans dødsdag. Den norske Nobelkomité deler ut prisen. Folk får vite hvem som har vunnet i oktober.

Fredsprisen består av en medalje av kunstneren Gustav Vigeland, et diplom av Gherard Munthe og en stor pengesum på mange millioner kroner.

ORDFORKLARINGER
Konflikt: uenighet, strid
Amnesti: slippe straff
Pressesensur: kontrollere hva pressen sier og skriver. Bestemme hva pressen har lov til å si og skrive.
Avsatt: gi avskjed, gi sparken, si at en person ikke har lov til å jobbe der lenger.
Korrupsjon: bestikke, ta imot bestikkelser, få penger ulovlig
Fremskritt: bli bedre.