Asylsøkerne ville lære om norsk mat

Resultatene av denne studien gir verdifull informasjon om hvordan man kan utforme helsefremmende tiltak for asylsøkere og innvandrere, sier Laura Terragni førsteamanuensis vedOsloMet.
Foto: OsloMet
– Mange som nettopp er kommet til Norge, synes det er vanskelig å vite hva slags norsk mat som er sunn. Jeg syntes det selv også, sier Laura Terragni.

Laura Terragni kom fra Italia og reagerte særlig på den norske matpakka.

– Veldig rar! ler hun. Hun forsker på mat og helse på Oslo Met. – Det var også rart at det fantes så mange forskjellige typer melk. Lettmelk, helmelk, skummet melk, kefir.

Hun har forsket på asylsøkernes erfaringer med å delta på et matlagingskurs, og å se på hvordan kurset påvirket deres muligheter, ferdigheter og motivasjon til å ta sunnere matvalg.

– Mange innvandrere er usikre på hva de skal ha i matpakka. De er ikke vant til det, sier Laura Terragni. – De er kanskje vant til at barna kommer hjem midt på dagen og spiser varm lunsj. De synes det er vanskelig å lage “riktig” matpakke til barna.

Terragni vet at mange også lurer på hva de skal spise til middag når de kommer til Norge.

– De spiser sunt hjemme. Når de kommer hit er det ikke lett å velge matvarer som både er sunne og billige sier hun.

Fra kurset ved Ila asylmottak.
Foto : OsloMet

Matkurs på Ila asylmottak

Helseetaten i Oslo hadde et kostholdskurs på Ila asylmottak for en tid tilbake. Kurset varte i åtte uker og var en stor suksess. Deltakerne lærte også mye norsk ved å gå på kurset.

Aud Marit Eriksen var prosjektleder for matlagingskurset på Ila asylmottak. Diabetesforbundet var også med å lage kurset. Eriksen sier det var et verdifullt kurs på mange måter. – De ble kjent med hverandre. Det er sosialt og hyggelig å lage mat sammen.

– Vi trodde deltakerne helst ville vite hvordan de kunne få tak i varer til å lage sånn mat de lagde hjemme, men de ville lage norsk mat, forteller Terragni. Hun syntes det var bra.

– Vi fortalte dem at de kunne gå i grønnsaksbutikkene på Grønland. Der er det mange grønnsaker og ikke så dyrt. First Price-produkter er jo også helt OK. Og vi snakket mye om at de kunne kombinere norsk mat med maten de var vant til hjemme. Det er ikke så vanskelig å finne hjemlandets matvarer i norske butikker lenger. Før var det det. I dag har butikkene et stor utvalg.

Som del av forskningen ble det ble gjennomført intervjuer med 11 asylsøkere. Deltakere hadde positive erfaringer med å være med på praktisk-teoretisk matlagingskurs, og formidlet at kurset hadde gitt dem styrkede muligheter, ferdigheter og motivasjon til å foreta sunnere matvalg. Resultatene av denne studien gir verdifull informasjon om hvordan man kan utforme helsefremmende tiltak for asylsøkere og innvandrere, ifølge forskeren.

Kurset inneholdt lettfattelig informasjon ved bruk av bilder.
Foto : OsloMet

– Hvilke andre råd vil du gi til dem som nettopp er kommet til Norge og er usikre på maten her?

– Tenk grovt! Bruk grovt mel i ciabattaen og i brødet dere baker. Kjøp rotgrønnsaker som kålrot og gulrot, veldig sunt og ikke dyrt. Bruk mye linser og belgefrukter i maten. Det bruker ikke nordmenn så mye, men det er også sunt og billig. Fisken sei er heller ikke dyr, og fisk er sunt!

– Hva slags mat bør vi alle la være å spise mye av?

– Vær forsiktig med salt, sukker og mye olje.

Laura Terragni forteller også om en nettside som heter sunnstartnorge.no. Der kan du helt gratis lære om sunn mat. Det er Helseetaten i Oslo kommune som har laget sunnstartnorge.no. Mange lærere bruker sunnstartnorge.no når de skal lære innvandrere om sunn mat og helse

Og den norske matpakka? Den er ikke nødt til å være  brødskive med brunost! Det går an å putte middagsretter eller frukt  i matboksen.