Are Brean i Tidsskrift for Den norske legeforening forteller om flere tusen lesere da de la ut gratis informasjon om koronaviruset på nettet.
Foto: Scanstockphoto
God informasjon er den beste vaksinen mot sykdommer og rasisme, skriver sjefredaktør Are Brean i Tidsskrift for Den norske legeforening.
20Shares
I disse tider kommer det mange råd om hvordan man kan unngå å bli smittet eller syk av koronaviruset. Brean peker på flere av dem: –Noen sier det hjelper å spise hvitløk, drikke grønn te, spraye hele kroppen med klorløsning eller smøre sesamolje under nesen.

Medisinvitenskap

Brean skriver at  medisinvitenskapelige tidsskrifter legger ut all informasjon om koronaviruset gratis på nettet. Han forteller om en artikkel i The New England Journal of Medicine (NEJM). Artikkelen beskrev viruset og de første pasientene som fikk det. Artikkelen ble lest 800 000 ganger på tre uker. NEJM skrev “Keep sharing, stay open”. De ville fortsette å dele informasjon og å la informasjonen være gratis på nettet.

Rasisme og konspirasjonsteorier

I sin lederartikkel i tidsskriftet skriver Are Brean også om rasisme i koronaens tid: –Kinesisk utseende personer blir utsatt for rasisme. Mange kommer med konspirasjonsteorier om hvorfor verden er rammet av koroa.

Mer smittsomt enn viruset

Desinformasjon og konspirasjonsteorier er ofte mer smittsomt enn viruset selv. Særlig i land der folk ikke har tillit til myndighetene, skriver Are Brean.

–  I Norge er tilliten til myndighetenes informasjon høy. Likevel er Tidsskriftets tidlige lederartikkel om utbruddet lest flere tusen ganger på sosiale medier. Informasjon er en god vaksine, sier Are Brean.

ORDLISTE

Utseende : Hvordan man ser ut. Her: Personer som ser kinesiske ut
Konspirasjonsteorier: Mistenkeliggjøring. “Forklaringer som går ut på at ting som er galt i verden skyldes at mektige grupper går sammen i hemmelighet  seg for å fremme sin egen, skjulte agenda.”(Store norske leksikon)
Desinformasjon
: Gal, uriktig, feil nformasjon.
Medisinvitenskapelige : Her : Tidsskrifter som handler om legevitenskap.