Gratis kurs uten å miste dagpenger

Sheida Shemirani oppfordrer andre permitterte til å melde seg på kurs. – Men du må være motivert, ellers går det ikke, sier hun.
Foto: Tormod Ytrehus
Hotellansatte Sheida Shemirani (46) er en av mange som går på kurs mens hun er korona-permittert. Målet er fagbrev som servitør.
21Shares

I mars ble hun permittert fra jobben på Clarion Oslo Airport. Nå går hun på kurs uten å miste dagpengene sine, skriver  Fri Fagbevegelse.

Bransjeprogrammet

Staten, arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene tilbyr kursene gratis. Kursene kalles bransjeprogram. Tidligere var bransjeprogrammene for ansatte i industri og byggebransje. 3. april i år startet regjeringen opp seks nye bransjeprogram, blant annet for reiselivsnæringen. Med på laget er Fellesforbundet, Handel og Kontor i Norge, NHO Reiseliv og Virke Reiseliv.

Gratis ut året

Regjeringen har gitt 120 millioner kroner til bransjeprogrammet. Samtidig har de gjort en endring i regelen for kurs og dagpenger: De som er arbeidsledige kan gå på kurs ut året uten å miste dagpengene.

Kurs for flere yrker

Det første kurset er for dem som ønsker fagbrev i servitørfaget. Det vil komme kurs for andre yrker etter hvert. Det er fagforbundene og arbeidsgiverforeningene som sier ifra om hva slags kompetanse arbeidsfolk og bedrifter trenger.

Studieforbundet AOF var raske med å lage et tilbud til dem som ønsker fagbrev som servitører. Det første kurset var fullt på  under en time. Nå starter AOF opp med kurs nummer ni.

Sheida Shemirani er en av de aller første som går på AOF-kurset gjennom det nye bransjeprogrammet.

Får høyere lønn etter kurset

Shemirani har jobbet 20 år på hotell. Hun sier hun lærer mye nytt på kurset. Når hun har bestått kurset, får hun nesten ti kroner mer i lønn per time.

Hun oppfordrer andre permitterte til å melde seg på kurs:

– Men du må være motivert, elles går det ikke, sier Sheida Shemirani til Fri fagbevegelse.

ORD MED FORKLARING

Dagpenger: Penger fra Staten (Nav) til folk som har mistet arbeidet sitt eller er permitterte. Du må søke om dagpenger.
Permittert: Har ikke jobb i en periode.
Reiselivsnæringen: Jobber for turister og andre som er på reise.
Motivert: ha lyst. Her; ha lyst til å jobbe mye med kurset.