Nå skal smitten ned! Brylluper, konfirmasjoner og store familieselskaper er forbudt de nærmeste ukene. Det er ikke lov å servere alkohol på utestedene og kino og teatrene stenges. Byrådsleder Raymond Johnsen fortalte i dag om nye tiltak for å få ned smittespredningen i Oslo.
Mer bruk av munnbind og mindre kontakt med andre. Dette er noen av de nye påbudene som gjelder for Oslo fra torsdag 29. oktober klokka 12.
13Shares

Byrådsleder Raymond Johansen sier at nå må alle i Oslo hjelpe hverandre og være sterke. De nye reglene trer i kraft torsdag 29.oktober og vil etter planen vare i fem uker.

Munnbind

Alle må bruke munnbind inne på offentlige steder hvis man ikke kan holde minst 1 meters avstand. Butikker og kjøpesentre er offentlige steder. 

Alle må også bruke munnbind når de er på buss, tog, t-bane eller trikk.

Munnbind skal alltid bruke der det er mange folk og umulig å holde en meters avstand. Du kan bruke både engangsmunnbind og tøymunnbind.

Hjemmmekontor

Alle som kan skal ha hjemmekontor. Oslo kommune krever at alle arbeidsgivere skal dokumentere at de har gitt de ansatte beskjed om å ha hjemmekontor hvis det går an at de har det.  Arbeidsgivere skal ordne det slik at de ansatte kan jobbe hjemmefra.

Oslo kommune krever dette for at ikke så mange skal bruke kollektivtransporten.

Kontakt med andre

Du bør ikke være sammen med flere enn 10 personer i uka i tillegg til de du bor sammen med eller jobber sammen med. Barna har større antall siden de går i barnehage og på skole.

Arrangementer

I Oslo kommune er ikke lov å ha arrangementer på offentlig sted med flere enn 200 personer til stede på en gang. På arrangementer inne må alle ha et fast sete å sitte på. Arrangøren sier hvor du skal sitte. Du har ikke lov å sette deg et annet sted. Alle må sitte 1 meter fra hverandre. 

Hvis det ikke er mulig med faste sitteplasser, kan det bare være 20 personer til stede samtidig. 

Private samlinger

Det er ikke lov å arrangere eller delta på private sammenkomster med flere enn ti personer til stede. Forbudet gjelder både inne og ute og for både barn og voksne. Alle deltakere skal ha 1 meters avstand til hverandre. 

Serveringssteder

Utestedene skal stenge klokka 22. Ansatte må bruke munnbind. Gjestene må ha munnbind når de ikke sitter ved bordet.

Ordliste

Påbud: må gjøre det. Forbudt ikke å følge et påbud.
Dokumentere: her; bevise
Kollektivtransport: buss, tog, t-bane, trikk.
Samtidig: her; på en gang