Hjem Nyheter På lettnorsk Erna Solberg: – Ukene fremover blir avgjørende for Norge

Erna Solberg: – Ukene fremover blir avgjørende for Norge


Foto: Wikipedia
Regjeringen har innført landsomfattende tiltak for å minske koronasmitten. Minimal sosial kontakt og strengere regler for arbeidsinnvandring er noen av tiltakene.
14Shares

Regjeringen sier situasjonen er alvorlig. I dag er det like mange som er på norske sykehus med korona som det var i mai.

I august hadde Norge 300 smittede i uken. I september ble 700 smittet hver uke. I oktober var det 900 nye smittetilfeller hver uke. Smitten øker også blant de eldste, heter det på regjeringens hjemmeside.

– Vi står foran den mest alvorlige situasjonen med å snu smitten siden mars. Ukene fremover blir helt avgjørende for å snu smitteutviklingen, sier statsminister Erna Solberg. Regjeringen lanserer derfor en rekke nasjonale tiltak for å snu smitten. 

Alle de nasjonale tiltakene vil vare frem til tidlig i desember.

Bare fem på besøk

I private hjem, hager eller hytter bør man ikke ha flere enn fem gjester i tillegg til de som bor der. Dersom alle gjestene er fra samme husstand, kan man være flere. To familier kan være sammen selv om de har mange barn.

Unntak for barna

Regelen om at man ikke bør ha flere enn fem gjester, gjelder ikke for barnehage- eller barneskolekohorter. Barn og unge som er i samme kohort i barnehagen eller på barneskolen, unntas fra avstandskravet på arrangementer.

Regjeringen anbefaler at alle er sammen med færre personer i sosiale sammenhenger og at de er sammen i kortere tid om gangen. Folk bør ikke være sammen med mange forskjellige personer i løpet av en uke.

Maks 50 på private sammenkomster

Private sammenkomster på offentlig sted eller i leide eller lånte lokaler skal ha en grense på maksimalt 50 deltakere.

På utendørs arrangementer har man lov til å ha 600 personer til stede, men da må alle sitte i fastmonterte seter.

Arbeidsinnvandring

Regjeringen strammer inn dagens regler for arbeidsinnvandring: Utenlandske arbeidstakere fra det som EU kaller for røde land, har karanteneplikt. De kan ikke begynne å arbeide før de har vært i  karantene i 10 døgn. Denne endringen trer i kraft ved midnatt natt til lørdag 31. oktober.

Ordliste

Avgjørende: vil avgjøre. Her: Ukene fremover vil bestemme hvordan det går med koronasituasjonen i Norge.
Landsomfattende:
Gjelder hele landet.
Husstand: bor sammen
Unntas fra: gjelder ikke for dem. Her: gjelder ikke for barn i barnehage og barneskole.
Fastmonterte seter: stoler og benker som sitter fast.
Karanteneplikt: plikt til å være i karantene.