Melby: – Tror ikke vi stenger alle skolene og barnehagene en gang til

Mange barn gruer seg til å gå på skolen eller i barnehagen. Det må vi voksne gjøre noe med, mener kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby.
Foto: Liv Aarberg
I mars stengte regjeringen alle skoler og barnehager i Norge. Nå sier kunnskapsminister Guri Melby til NTB at hun ikke tror de stenger alt en gang til.
472Shares

12. mars i år stengte regjeringen alle barnehager og skoler i Norge fordi smitten økte fort. Stengingen varte i seks uker. Flere tusen barnehagebarn og skole-elever måtte være hjemme.

Lokale utbrudd

Melby sier at det ikke er bevist at stenging av barnehager og skoler begrenser smittespredning av koronavirus i samfunnet.

De siste ukene har flere barnehager og skoler i Norge blitt stengt fordi det har vært lokale utbrudd av koronasmitte.

Melby sier at smittevernveilederen som er laget for skolene, beskytter nok i de fleste situasjoner.

Ikke mange elever er smittet

– Det er vanskelig å se for seg at det ikke skal være nok med de strengeste tiltakene. Men det kan hende vi må stenge mange skoler og barnehager på ett sted. Vi må gjøre det hvis vi ikke har god oversikt over hvem og hvor mange som er smittet på stedet, sier Melby.

Hun sier at det fortsatt er få skoler som har hatt større koronautbrudd.

– Det har vært enkeltelever, men de har stort sett blitt smittet av familien. Og når de ikke går på skolen når de har symptomer så smitter de ikke andre elever. Derfor har vi hatt få stengninger og få elever i karantene, selv om mange ellers i samfunnet er smittet, sier Melby.

Ordliste

Begrenser: gjøre mindre. Her : gjør at ikke så mange blir smittet.
Lokale utbrudd: at mange i nærmiljøet blir smittet.
Smitteveilederen: bok eller brosjyre som forteller om hvordan smitten sprer seg.