Du kan velge om du vil bruke pass eller nasjonalt ID-kort.
Foto: Kåre M. Hansen, politiet
Bare 63.061 nordmenn har skaffet seg det nye, nasjonale ID-kortet. Politiet tror det er fordi folk ikke reiser så mye under koranapandemien. Slik skaffer du deg ID-kortet:

– Du søker om ID-kort på sånn som du søker om pass. Du bestiller time på politiet.no, sier assisterende politidirektør Håkon Skulstad.

Kan beholde passet

Det nye ID-kortet er lettere å ta med seg enn passet.

Det er foreløpig bare norske statsborgere som kan søke om ID-kort. Det er frivillig å søke om kortet. Du søker om pass og ID-kort her.

ID-tyveri og kriminalitet

Monica Mæland
Foto : Marte Garmann

– Kortet er også mye sikrere enn førerkort og bankkort, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland til nrk.no. Hun sier også at det nye kortet forhindrer ID-tyveri og kriminalitet.

Du kan søke om ID-kort på alle pass- og ID-kontorer i Norge. Du må ha med deg passet ditt når du skal søke om ID-kort. Du må ha med deg passet selv om det er utløpt.  Hvis du ikke har pass, må du ha med deg annen legitimasjon. Legitimasjonen må være gyldig. Du må ha fødselsnummeret ditt og bilde av deg på legitimasjonen.

ID-kortet ble lansert for fem måneder siden. Det har kostet staten 750 millioner kroner. Det er 150 millioner mer enn forventet, sa justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) til NRK.

Ordliste:

Foreløpig: så langt, hittil. Her; nå er det bare norske statsborgere som kan søke om ID-kortet.
Frivillig: Du velger selv.
Gyldig: her; legitimasjonen må vise at du eier kortet. Det må stå fødselsnummer ditt på kortet. Det må være et bilde av deg på kortet. Eksempler er bankkort og førerkort.
Lansert: vist frem/presentert for offentligheten.