Mange kommuner i landet har vært kreative i årets planlegging av 17. mai.
Foto: Wikimedia Commons
I hele landet blir programmet for 17. mai annerledes i år. Barnetogene er byttet ut med kortesjer av biler og båter. Når korpset spiller, blir en overraskelse.

Også i år gjør pandemien at feiringen av nasjonaldagen ikke blir som vanlig. Det tradisjonelle barnetoget blir et minibarnetog i de kommunene det er lov.

– I de delene av landet der det ikke er lokale særregler, kan man arrangere 17. mai-tog med inntil 200 deltakere så lenge de holder god avstand og man unngår trengsel med andre før og etter gjennomføringen, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Han sier også at hvis det skal kunne gjennomføres praktisk slik som forskriftene sier, må deltakerne samles på et område som er stort nok til å unngå trengsel og sørge for at antallet ikke overstiger 200.

Helt i sør går Mandals båtkortesje klokken 10. Sangforeningen står ved kaia og synger kortesjen inn i Mandalselva. Her spiller også både jentekorpset og guttekorpset i byen.

– Fra egen brygge til egen brygge – vi går ikke i land andre steder, dette er svært viktig, sier kortesjeleder Jens Erik Holmquist i Mandal.

I Vardø i nordøst blir det bilkortesje i byen på 17. mai. Den går fra Strandgaten klokken 13.30, og her blir det også et blålystog. Politi og ambulanse kjører først, lenger bak kjører amerikanske biler, motorsykler og firehjulinger, og til slutt vanlige personbiler.

– Dette vil være en fin og flott anledning å få vise fram byens flotte kjøretøy på, samtidig som vi får feiret nasjonaldagen vår på en noe annerledes måte, skriver kommunen.

De kongelige er også med på alle de populære arrangementene. På ettermiddagen går kongeparet og kronprinsparet om bord i kongeskipet Norge og blir med i båtparaden i Oslofjorden. Kongeparet gjentar fjorårets store suksess og drar på kjøretur gjennom hovedstaden i en av Slottets veteranbiler.

Bare i noen få kommuner, med det største smittepresset, er dette avlyst. Men når korpset kommer, blir det en overraskelse.

– For korpsene våre og planer for 17. mai betyr det at dette vil ligne mye på fjorårets nasjonaldag, sier Karl Ole Midtbø, generalsekretær i Norges musikkorpsforbund.

Han forklarer at spillejobbene ikke kan annonseres for å unngå at det blir for store samlinger av folk.

Det skal også synges over alt. Og kongefamilien er med fra Slottsparken.

– Hele Norge oppfordres til å bli med når «Ja, vi elsker» skal synges samtidig over hele landet. Det skjer rett etter saluttene fra festningsverkene klokken 12, skriver kulturminister Abid Raja (V).

– Vi trenger følelsen av fellesskap som sangen gir oss, sier han.

Kommunen du bor i, avgjør om du kan samle fem, ti eller tjue gjester.

Rådet er å sjekke hva som gjelder av restriksjoner i din kommune. Hvis det er usikkerhet om det er nasjonale eller kommunale råd og regler som gjelder, skal man bruke de strengeste restriksjonene.

I private hjem kan man ha besøk av fem gjester. Det kan være flere hvis gjestene tilhører samme husstand. De fullvaksinerte, de som fikk første vaksine for tre uker siden og de som har hatt covid-19 siste seks måneder, regnes ikke med tallet.

Både NRK og TV 2 viser feiringen hele dagen med besøk fra rundt om i landet. Det blir også intervju med statsministeren og hvordan kongefamilien feirer dagen.

Fakta om restriksjoner for 17. mai

* Sjekk hva som gjelder for din kommune. Hvis det er avvik mellom det som er meldt nasjonalt og det som kommunen sier, er det den strengeste regelen som gjelder.

* Etter de nasjonale restriksjoner kan man i private hjem ha besøk av fem gjester. Det kan være flere hvis gjestene tilhører samme husstand. De fullvaksinerte, de som fikk første vaksine for tre uker siden og de som har hatt covid-19 siste seks måneder, regnes ikke.

* Barn kan ha besøk fra dem man er i kohort med i barnehagen eller barneskoler. Barn kan ha besøk av en eller to faste venner.

* Utenom private hjem, men i private sammenkomster, kan man samle ti innendørs eller tjue utendørs.

* Korpsene kan marsjere i gatene. Men det skal ikke forhåndsvarsles for å unngå folkeansamlinger. Unngå arrangementer som samler folk fra andre kommuner.

* Minibarnetog: I kommuner uten særregler kan man ha 17. mai-tog med inntil 200 deltakere. Det må holdes god avstand og unngås trengsel med andre før og etter gjennomføringen. Dette er i henhold til covid-19-forskriftens paragraf 13a. Deltakerne samles på et område som er stort nok til å unngå trengsel og sørge for at antallet ikke overstiger 200

Ordliste

Trengsel: fylt av mennesker, ting

Forskriftene: veiledning, instruks

Kortesje: rekke av biler, båter

Kaia: brygge, et sted hvor båtene kan stå

Anledning: mulighet

Saluttene: hilsen med løse kanonskudd

Korona-informasjon på ulike språk