Kunnskaps - og integreringsminister Guri Melbye sier at kommuner skal selv få bestemme hvilket tiltaksnivå som gjelder i barnehager, skoler og SFO.
Foto: Liv Aarberg
Fra torsdag kan kommuner med lite smitte selv bestemme om de skal gå til grønt nivå i barnehager, skoler og SFO, sier regjeringen.
0Shares

I tillegg blir det mer fysisk undervisning ved fagskoler, høyskoler og universiteter, opplyser regjeringen.

Fram til nå har det vært bestemt nasjonalt at alle barnehager og skoler skal være på gult tiltaksnivå. Kommuner med mye smitte har hatt rødt nivå.

Fra torsdag neste uke er det kommuner som selv bestemmer tiltaksnivået og ikke regjeringen. Kommunene skal bestemme selv ut fra hvordan smittesituasjonen er i kommunen.

– Nå åpner vi for at kommuner under gitte forutsetninger kan ta i bruk det grønne nivået. Grønt nivå vil bety en mer normal barnehage- og skolehverdag. Vi har en nedadgående smittetrend de fleste steder, og vi mener det er riktig at kommunene nå i større grad får bestemme nivå selv, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V).

Forutsetningen for å gå over til grønt nivå, er at kommunen har lite smitte over tid, gode rutiner for å teste personer og korrekt oversikt over antall smittetilfeller.

De må også ha en plan for hva de skal gjøre hvis de må gå fra grønt til gult eller rødt tiltaksnivå. Alle kommuner må kunne gå fra grønt til gult og rødt tiltaksnivå på kort tid. Det er kommunen som avgjør tiltaksnivået. Dette gjelder også for videregående skoler.

Ordliste

under gitte forutsetninger: betingelser som muliggjør noe

nedadgående smittetrend: færre som blir smittet

forutsetning: betingelse, grunnlag