- Vi kan nå styrke arbeidet med å få fart på Norge igjen, sier statsminister Erna Solberg.
Foto: Regjeringen
Fra 27. mai kan flere enn i dag samles, og barnehager og skoler kan gå til grønt tiltaksnivå der det er lite smitte.

– Vi ser at antallet sykehusinnleggelser går ned. Smittetallene er stabile. 36 prosent av alle over 18 år er nå vaksinert med første dose. Vaksineringen går etter planen, sier statsminister Erna Solberg.

Derfor mener regjeringen at det er riktig å gjenåpne Norge litt mer. Både Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet anbefaler regjeringen om å gå til andre trinn. Men der det er mye smitte, blir det fortsatt strenge tiltak.

Barnehager, skoler og universiteter

På trinn to kan kommuner selv få bestemme tiltaksnivået i barnehager, skoler og SFO. Det blir også mer fysisk undervisning på universiteter, høyskoler og fagskoler.

Fritidsaktiviteter og arrangementer

På trinn to kan det være flere deltakere på arrangementer for barn og unge.

– Jeg er glad for at vi nå gjør det enklere for at barn og unge kan møtes og drive med aktiviteter.  Det er ikke et krav at de er fra samme kommune. Det betyr at barn og unge som bor i én kommune, men som trener, øver, prøver og liknende med forening, idrettslag eller klubb for eksempel i nabokommunen, også kan delta på arrangementer med foreningen i nabokommunen, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad.

På trinn to kan også 20 personer over 20 år gjøre fritidsaktiviteter sammen inne. Er man ute kan man være 30 personer til sammen.

Ved feiringer i leid lokale eller på offentlig sted kan man være 20 personer inne og 30 personer ute.

Innenlandsreiser

Innenlandsreiser frarådes ikke lenger. Det er viktig at man planlegger reisen slik at man ikke sprer smitte mellom steder.

Skjenking på utesteder og restauranter

Det blir skjenkestopp klokka 24:00 og utestedene må ikke servere mat for å selge alkohol. God avstand mellom bordene gjelder fortsatt.

Testing

På steder hvor gjenåpningen øker risikoen for mer smitte, sier regjeringen at det er greit å bruke massetesting. Det offentlige skal betale for massetesting ved for eksempel konserter og festivaler.

– Vi vil også bruke massetesting på fritids- og lavterskeltilbud innen psykisk helsevern og rusomsorg, og på arbeidsplasser hvor de ansatte har mye kontakt med mange. I skoleferien vil vi bruke jevnlig testing for å større grad kunne åpne opp for aktiviteter for barn og unge, som sommerskoler, sommeraktiviteter og sommerleirer, sier Kjell Ingolf Ropstad.

Se nyhetssendingen på flere språk her:

https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/pressekonferanse-om-koronasituasjonen5/id2850120/

Les saken på flere språk her:

https://www.regjeringen.no/en/aktuelt/neste-trinn-i-gjenapningen-skjer-27.-mai/id2850347/