Stortinget skal behandle lovforslaget om koronasertifikatet, og det vil tidligst gjelde fra 11. juni.
11. juni er koronasertifikatene klare, og vaksinerte slipper fra torsdag av å oppholde seg på karantenehotell ved innreise til Norge.
3Shares

Det sa helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) på en pressekonferanse onsdag.

Regjeringen sier at det vil være to forskjellige visninger for koronasertifikatet: En enkel visning for innenlands bruk og en for grensepassering i EU- og EØS-området.

Årsaken til oppdelingen er personvernhensyn. Ved innenlands bruk vil det ofte ikke være nødvendig å vise annen informasjon enn at koronasertifikatet er gyldig.

Regjeringen har et lovforslag om koronasertifikat på høring. Stortinget skal behandle lovforslaget, og deretter kan det tidligst gjelde til innenlands bruk 11. juni.

– EU krever mer informasjon for kryssing av grenser. Det er behov for å kunne skille status for vaksine, test og gjennomgått sykdom fra hverandre. Det vil være nødvendig å vise for eksempel vaksinenavn, antall vaksinasjonsdoser og vaksinasjonsdato. Derfor lager vi en utvidet del av koronasertifikatet til denne bruken, sa Høie.

Dette gjelder personer som er fullvaksinerte, har fått første vaksinedose for mellom 3 og 15 uker siden og har hatt covid-19 de siste seks månedene.

De som allerede er på karantenehotell og kan dokumentere at de er vaksinerte, kan fra og med torsdag ta resten av karantenen hjemme.

Personer må ha fått vaksinen i Norge for å få unntak fra karantenehotellordningen. Har man tatt vaksinen i utlandet, må man fortsatt på karantenehotell ved innreise til Norge, selv om man er norsk.