Ved å spise mer fisk blir smertene mindre for personer som har diabetes og hjerte - og karsykdommer, mener forskere.
Foto: Unsplash/Artiom Vaillat
En større gruppe amerikanske forskere har funnet en mulig forbindelse mellom kroniske smerter og kosthold som inneholder mye fett fra omega-6.
8Shares

I kostholdet til mange av oss er det for mye fett fra omega-6, mens det ikke er nok omega-3. Fisk og fiskeoljer inneholder omega-3. Matvarer som inneholder omega-6 fettet er solsikkeolje, maisolje, soyaolje, grønne grønnsaker, nøtter, gresskarkjerner, korn og kornvarer, majones og margarin.

En ny forskningsstudie har undersøkt om fettet i omega-6 kan påvirke nevropatiske smerter for pasienter med diabetes og andre lidelser. Nevropati betyr skader på nervevev.

Symptomer på nevropatisk smerte beskrives som brennende eller utstrålende, som ofte blir fulgt med prikking.

Det er mye flerumettet fett i omega-6 som er vanlig i mange matvarer og i kostholdet. Dette bidrar til risikoen for både inflammatoriske og nevropatiske smerter, skriver universitetet.

Diabetes, autoimmune lidelser og hjerte- og karsykdommer påvirkes av kostholdet, sier forskerne. Men fettet i omega-6 som ofte finnes i ferdigmat, er ikke blitt undersøkt tidligere med tanke på påvirkningen fettsyrene i seg selv har på smerter.

Fettet fra omega-6 og omega-3 er viktig i maten vi spiser. Men studiet viser at en overvekt av omega-6 kan gi uheldige effekter. Resultatene fra studiet som har pågått i fem år, ble publisert nå i juni i tidsskriftet Nature Metabolism.

Omega-6 finner man i linolsyre og dette finnes i svært mange typer fett. Fettsyren har viktige oppgaver for kroppen. Men som følge av det høye innholdet i mange typer fett, er et for lavt inntak svært lite sannsynlig under norske forhold.

– Det er gjerne usunt fett fra omega-6 i prosesserte ferdigretter, kjøttprodukter, kaker og snacks.

Endrer man matvanene og øker innholdet av omega-3, blir smertene mindre, ifølge forskernes funn.

Forskerne viste også i studiet at nivået av omega-6-fettet hos pasienter med smerter knyttet til type 2 diabetes, var tydelig forbundet med hvor sterke smerter de rapporterte om og bruken av smertestillende.

Det er behov for mer forskning, sier ekspertene. Men funnene kan være en grunn for nye kliniske studier som kan åpne for nye måter å behandle nevropatiske lidelser, skriver medforskerne Aidan McGinnis og Ru-Rong Ji i Duke på University i North Carolina i USA.

ORDLISTE

påvirke: øve innflytelse, virke inn på

utstråle: sende ut, stråle ut

risiko: fare

inflammasjon: betennelse

uheldig effekt: dårlig virkning

pågå: være i gang

prosessert: behandlet

endre: forandre

funn: viktig oppdagelse

knyttet til: forbinde med

nevropati: skader på nervevev

autoimmune sykdommer: sykdommer som skyldes pasientenes eget immunsystem. Kroppen produserer antistoffer som angriper kroppens egne friske celler og vev – igjen og igjen.