For de som reiser ut, vil det kunne bli lange ventetider når en kommer tilbake til Norge. Vi er avhengige av å beskytte oss mot smitte utenfra og eventuelle nye virusvarianter. Regjeringens anbefaling er derfor fortsatt å feriere hjemme i Norge. Det er det tryggeste og mest forutsigbare.
Foto: Wikimedia Commons
Fra 5. juli følger Norge samme terskelverdier som EU når det gjelder innreiserestriksjoner og karanteneregler. Fargene som brukes til å forklare hvilke regler som gjelder, er grønn, oransje, rød og lilla.

– Selv om store deler av Europa nå blir grønt, og flere dermed kan reise inn i landet uten å måtte gå i innreisekarantene, vil vi fortsatt ha regler om innreiseregistrering og testing på grensen for de som kommer fra grønne land. Reglene skal beskytte oss mot importsmitte, skaffe oss oversikt og beskytte oss mot nye virusvarianter, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Hvis du reiser fra et grønt land, men mellomlander i et land med strengere karantenekrav, er det innreisereglene fra landet du mellomlander i som gjelder når du ankommer Norge. Dette gjelder fra mandag 12. juli.

Grønne land

Det er ikke krav til testing før du reiser inn i Norge eller karantene. Man må fylle ut innreiseregistreringsskjema og teste seg på grensen ved ankomst. De som er bosatt i grønne land er unntatt innreiseforbudet til Norge.

Grønne land er fra mandag 12. juli Belgia, Bulgaria, Estland, Frankrike, Færøyene, Grønland, Hellas, Island, Italia, Kroatia, Liechtenstein, Litauen, Malta, Polen, Romania, San Marino, Slovakia, Slovenia, Sveits, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn, Vatikanstaten og Østerrike.

Oransje land

Reisende fra oransje land har samme regler som reisende fra røde land. Det kan imidlertid bli aktuelt å innføre egne krav for oransje land senere .

Oransje land er i dag Irland, Latvia, Nederland og Monaco.

Fra mandag 12. juli går Luxembourg fra grønn til oransje.

Røde land

Det er begrenset hvem som har rett til å reise inn i Norge. De som har rett til å komme inn i Norge må ha attest på negativ test før innreise, fylle ut innreiseregistreringsskjema, teste seg på grensen ved ankomst, og de må i innreisekarantene.

Røde land er i dag Andorra, Spania, Storbritannia, Kypros og Portugal.

Det er ikke forskjell på innreiseregler fra røde og oransje land.

Lilla land

UD fraråder fortsatt alle reiser som ikke er strengt nødvendige for land utenfor EØS/Schengen og Storbritannia. FHI har sett på smittesituasjonen i land utenfor EU som gir grunnlag for noe mildere innreiseregler ved reiser til Norge, som å slippe karantenehotell. Disse vil omtales som «lilla land». I dag er lilla land Australia, New Zealand, Israel, Japan, Libanon, Nord-Makedonia, Serbia, Sør-Korea, USA, Singapore og Taiwan.

Fra mandag 12. juli oppfyller ikke USA kravet til lilla land.

Alle som har vært i et lilla land har samme krav om testing, innreiseregistrering og innreisekarantene som de som kommer fra røde land. Disse reglene kan endre seg, og lilla land vil derfor være regulert i en egen kategori i covid-19-forskriften.

For personer som allerede har lov til å reise inn til Norge, slik som personer som er bosatt i Norge, betyr den nye kategorien «lilla land» at en som har oppholdt seg i disse områdene de siste 10 dagene slipper karantenehotell ved ankomst til Norge.

Øygrupper

Grønne øyer i Europa er i dag de joniske øyer, Hellas, nordlige egeiske øyer, Hellas, Korsika, Frankrike, Madeira, Portugal, Sardinia og Sicilia, Italia.

Røde og oransje øyer i Europa er i dag Azorene, Portugal (oransje), Balearene, Spania (oransje), sørlige egeiske øyer, Hellas (oransje) og Kanariøyene, Spania.

Fra mandag 12. juli går Kreta, Hellas, fra grønt til oransje.

Norden

I Sverige er disse regionene Dalarna, Gotland, Gävleborg, Halland, Jämtland, Skåne, Stockholm, Södermanland, Uppsala, Västerbotten, Västernorrland, Västmanland, Västra Götland, Örebro og Östergötland grønne.

I Sverige er disse regionene Blekinge, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten og Värmland (røde) røde eller oransje.

I Danmark er regionene Sjælland, Syddanmark, Midtjylland og Nordjylland grønne.

Regionen Hovedstaden (inkludert København) fortsetter å være oransje i Danmark.

I Finland er regionene Mellersta Finnlands SVD, Mellersta Österbotten SVD, Södra Savolax SVD, Östra Savolax SVD, Centrala Tavastlands SVD, Lapplands SVD, Länsi-Pohja SVD, Norra Karelens SVD, Norra Österbottens SVD, Birkalands SVD, Norra Savolax SVD, Satakunda SVD, Södra Karelens SVD, Syd-Österbottens SVD, Vasa SVD, Egentliga Finlands SVD og Åland grønne.

Helsingfors och Nylands SVD, Kymmenedalens SVD og Päijat-Häme SVD går fra grønn til oransje den 12. juli.

Kajalands SVD fortsetter å være oransje.

 

Les om saken på flere språk her: https://www.regjeringen.no/en/aktuelt/major-changes-to-country-assessments-more-countries-are-being-categorised-as-green/id2865113/

Har du spørsmål om koronasertifikatet? Les på flere språk her: https://www.regjeringen.no/en/aktuelt/alle-eueos-land-aksepterer-koronasertifikat-ved-reiser/id2864740/

https://www.regjeringen.no/en/aktuelt/norway-is-connecting-to-the-eu-digital-covid-certificate-eudcc-gateway/id2863309/

Har du spørsmål om karantenehotell? Les på engelsk her: https://www.regjeringen.no/en/topics/koronavirus-covid-19/the-corona-situation-more-information-about-quarantine-hotels/id2784377/