Husk reiseforsikring og koronasertifikatet hvis du reiser til utlandet.
Det er mye å passe på for dem som skal til utlandet i sommer. Situasjonen er fortsatt preget av restriksjoner og regler.

Utenriksdepartementet har opphevet reiserådet som fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til landene i EØS/Schengen og Storbritannia.

Selv om reiserådet oppheves for en del land og områder, er det fortsatt reiseråd mot mange land på grunn av pandemien eller sikkerhetssituasjonen ellers.

UD vil i samarbeid med helsemyndighetene fortsatt utstede reiseråd til land eller områder med stor smittespredning. Det kan skje på kort varsel. Dette gjelder også for EØS-landene, Sveits og Storbritannia.

Hva må du tenke på før du skal reise?

ReiseforsikringGyldig reiseforsikring er helt avgjørende hvis du blir syk, utsatt for en ulykke eller det skjer noe annet uventet. Ta kontakt med forsikringsselskapet ditt i god tid før avreise for å sjekke at du har gyldig forsikring og hva den dekker.

Reglene der du skal: Sett deg inn i hvilke regler som gjelder for innreise i landet du skal reise til. Informasjon om det finner du her på https://www.regjeringen.no/no/tema/utenrikssaker/reiseinformasjon/id2413163/

Registrer deg: Regjeringen vil at alle nordmenn på reise registrerer seg på https://www.reiseregistrering.no/ slik kan myndighetene gi deg informasjon om det blir nødvendig.

Transitt: Hvis du skal i transitt bør du undersøke om det gjelder egne regler i landet der.

Koronasertifikat: Sjekk at kontrollsiden for bruk ved grensepasseringer i EU/EØS er grønn.  https://www.helsenorge.no/koronasertifikat/

Sjekk karantenekrav eller karantenehotell: Les om hvilke karanteneregler som gjelder dit du skal. Du bør også sjekke hva som gjelder for de som kommer tilbake til Norge fra det landet du har tenkt å reise til.

Sjekk om du trenger koronatest: Les om landet du reiser til krever attest for negativ test for Sars-CoV-2 før innreise og tidspunkt for når en slik test eventuelt må være tatt. Du bør undersøke om du ved returen må ha attest for negativ test for Sars-CoV-2 som er tatt i løpet av de siste 24 timer før ankomst til Norge.

Krav om innreiseregistrering retur til Norge: De fleste må registrere seg i innreiseregisteret https://www.regjeringen.no/en/topics/koronavirus-covid-19/travel-to-norway/id2791503/ før ankomst til Norge.

Reise med barn: Sjekk hvilke regler som gjelder for barn på reise ved reisemålet.

I Norge vaksineres som hovedregel ikke personer under 18. Mindreårige som har hatt covid-19 eller av forskjellige grunner er vaksinert kan likevel få koronasertifikat. (Koronasertifikat – helsenorge.no).

Barn som ankommer Norge fra land med fargekode rød eller oransje som gir karanteneplikt må gjennomføre karantene. Dette gjelder også om de reiser med voksne som har gyldig koronasertifikat.

Ved ankomst til Norge er hovedregelen at mindreårige ikke skal være på karantenehotell. Personer under 18 år skal gjennomføre karantenen på annet egnet sted hvis det er mulig. Hvis foreldrene må oppholde seg på karantenehotell, skal barnet gis mulighet til å være der sammen med dem. https://www.regjeringen.no/no/tema/Koronasituasjonen/egenerklaringsskjema-for-personer-som-skal-i-innreisekarantene-og-bekreftelse-pa-egnet-oppholdssted-for-gjennomforing-av-kar

Hva bør du tenke på mens du er på reise?

Selv om UD har opphevet reiserådet, kan det være krav om karantene eller karantenehotell ved hjemkomst. Husk at smitten kan øke raskt og kravene ved innreise til Norge kan endre seg. Følg derfor med på FHIs sider mens du er på reise.

Folkehelseinstituttet oppdaterer kartet hver uke natt til mandag klokken 00.00. Fargene på landet viser hvilke regler som gjelder.

Grønn: du må ikke i karantene ved innreise til Norge.

Oransje: du må i karantene ved innreise til Norge

Rød: du må i karantene ved innreise til Norge

Lilla: du må karantene ved innreise til Norge

Mørkerød: du må i karantene og på karantenehotell ved innreise til Norge

Lys grå: du må i karantene og på karantenehotell ved innreise til Norge

Det kan også komme endringer i reglene for land der du har tenkt å reise gjennom eller via. Følg med på dem.

Hvis du trenger hjelp fra UD: Sikkerhet på reise er den enkeltes ansvar, men utenriksstasjonene og Utenriksdepartementet bidrar med råd, hjelp og veiledning.

Hva må du tenke på når du skal hjem?

Ved innreise til Norge skal du, med mindre du er fullvaksinert eller har gjennomgått covid-19 og dette fremgår av koronasertifikatet ditt:

  • registrere deg før ankomst til Norge. Reisen kan bare registreres når det er mindre enn 72 timer til innreisetidspunkt.
  • ta en koronatest når du ankommer Norge. Dette gjelder også barn under tolv år.

Innreise fra land eller områder med karanteneplikt: Hvis du ankommer Norge fra et land eller område med fargekode som gir karanteneplikt, skal du ved innreise fremvise gyldig koronasertifikat eller en attest som viser negativ test for Sars-CoV-2. Testen må være tatt i løpet av de siste 24 timene før ankomst til Norge. Du skal også i innreisekarantene med mindre du er fullvaksinert eller har gjennomgått covid-19 og dette vises i koronasertifikatet ditt.

ORDLISTE

oppheve: ut av kraft

utstede: skrive ut på korrekt juridisk vis

transitt: personer fra ett land til et annet gjennom et tredje

grensepassering: grensekontroll

hjemkomst: det å komme hjem

Har du flere spørsmål om reise og korona? Les her https://www.regjeringen.no/no/tema/utenrikssaker/reiseinformasjon/korona_info/id2691821/