Hunder er menneskets beste venn, men bare når vi snakker sant.
Foto: John Erik Asplund.
Som mennesker har hunder evnen til å plukke opp tegn på at noen lyver. Da hører de ikke på mennesker og gjør som de selv vil. Noen raser er flinkere enn andre.

Hvor mye forstår hunder? Vet de når mennesker ikke snakker sant? Det spørsmålet stilte forskere seg ved Universitetet i Wien. De gjorde et eksperiment med hunder og mat. Kom hunder til matfatet når de så at det ikke lå mat der lenger? Resultatet viste at de fleste hundene ikke vil gjøre som mennesker sier når de vet at mennesker ikke snakker sant.

Forskere ved Universitetet i Wien ville se om hunders atferd endrer seg når de vet at de blir villedet, og om det er forskjell på atferden når hunden har en oppfatning av om mennesket villeder bevisst – lyver.

Forskerne fant at et flertall av de 260 hundene, handlet mot menneskets ordre når de visste at instruksen de ble gitt, ikke ville gi ønsket resultat, i dette tilfellet om de visste at de ble kalt til et tomt matfat. Andelen hunder som ikke adlød, økte om mennesket løy med vilje, ifølge artikkelen i Proceedings of the Royal Society B.

For å etablere tillit til en instruktør, – en kommunikator, blir testobjektet kalt til beholderen som inneholder godbiten. Stort sett alle hunder – og småbarn og aper – vil gå til beholderen de blir kalt til, etter å ha sett noe godt bli lagt oppi.

Eksperimentet starter når en ny person dukker opp i rommet og flytter snacksen, mens testobjektet ser på.

– De stolte ikke på kommunikatoren lenger, sier Ludwig Huber ved Universitetet i Wien til New Scientist.

Hvis hundene hadde sett at kommunikatoren også så maten bli flyttet, ignorerte 71 prosent av dem instruksen, og gikk til bøtte B. Hadde hundene opplevd at kommunikatoren var ute av rommet da matflyttingen skjedde, var det færre, 52 prosent, som ignorerte oppfordringen om å komme til den tømte bøtta.

Yngre hunder var mer tillitsfulle enn eldre, og kom til i større grad til bøtte A. Hunder av den svært lydige og samarbeidsvillige rasen border collie var de som i størst grad gjorde som de fikk beskjed om, mot bedre vitende. Ulike typer terriere, kjent for å være selvstendige, viljesterke og intelligente hunder, var de som i størst grad ignorerte løgnhalsers beskjeder.

Men hadde instruktøren også sett snacksen bli flyttet, var det faktisk en stor andel barn og aper som fulgte instruksen når de ble kalt til tom beholder.

– Dette kan tyde være fordi barna og primatene hadde mer tillit til instruktøren enn til det de hadde sett med egne øyne, sier Huber.

I så fall er hunder annerledes.

– Vi trodde hunder ville oppføre seg som barn under fem år og aper, men nå lurer vi på om kanskje hunder kan oppfatte det når noen fører dem bak lyset. Kanskje tenker de «denne personen sitter på samme informasjon som meg, og gir meg likevel feil informasjon». Det er mulig at de kan oppfatte det som bevisst villedende, noe som er å lyve, sier Huber.

– Denne studien minner oss på at hunder følger nøye med på oss, plukker opp de sosiale signalene våre, og lærer av oss hele tiden, også utenom de formelle treningssituasjonene, sier professor Monique Udell ved Oregon State University, som jobber med forholdet mellom mennesker og dyr, men ikke arbeidet med studien.