Festivalen heter We Do. Det blir polsk film, musikk, kunst og verksteder. Arrangementene er gratis.
58Shares

Festivalens tema er toleranse og like rettigheter. Det er tredje gang festivalen finner sted. Initiativet til festivalen er tatt av den polske kunstneren og kunstformidleren Żaneta Kruszelnicka. Hun får praktisk hjelp fra kunstprodusent-selskapet TrAP til gjennomføringen. 

– Festivalen er ment for alle, for et bredt og mangfoldig publikum bosatt i Oslo og omegn. Programmet har tidligere vist å kunne samle et ungt og engasjert polsk publikum, like mye som øvrige og forskjellige folk i byen som er nysgjerrige på ny polsk kunst og kultur. Alle er velkomne, sier festivalsjef Żaneta Kruszelnicka. 

Kulturfestivalen åpner med filmen Lessons of Love på Vega Scene. Den er laget av Małgorzata Goliszewska og Kasia Mateja. Filmen handler om ei dame på 69 år. Er hun for gammel til å oppleve kjærlighet? Lessons of Love har vært vist på mange filmfestivaler over hele verden. Den står på programmet til Bergen internasjonale filmfestival i september. Etter filmen blir det samtale med Kasia Mateja.

Musikkgruppa Dagadana holder konsert på søndag. De spiller en blanding av jazz, pop,  elektronika og verdensmusikk.

Hvorfor har dere laget en kulturfestival?  

– Polakker utgjør den største minoriteten av innflyttere til Norge, – rundt 120 000 til sammen, hvorav 20.000 i Oslo alene. Til tross for det er polsk kultur knapt synlig. Festivalen We Do ønsker på like vilkår bringe den polske kulturen nærmere det norske samfunnet og bygge nye broer ved hjelp av kultur.

ORDLISTE

initiativ: starte, komme med forslag

kunstner: artist, person som maler, tegner, synger, danser, skriver, lager musikk

bredt og mangfoldig: mange forskjellige personer

nysgjerrig: en person som liker å lære nye ting og stiller mange spørsmål

utgjør: er

knapt synlig: vi kan nesten ikke se det, skjult, ikke lett å se

vilkår: betingelse, forhold