En nedjustert TISK-strategi innebærer flere endringer for hvordan innbyggere i Oslo skal forholde seg til koronatesting og smittesporing. Det blir ytterligere lettelser i karantene, testing og smittesporing. Det er fortsatt krav til at personer med påvist koronasmitte går i isolasjon. Alle som får symptomer på luftveisinfeksjon må fremdeles teste seg og holde seg hjemme til man får negativ test og føler seg frisk. Dette gjelder både uvaksinerte, ikke-fullvaksinerte og fullvaksinerte.

– Den nye strategien innebærer mindre karantene og en veldig begrenset gruppe vil oppleve oftere testing. Enkeltpersoner får samtidig mer ansvar for å varsle sine nærkontakter og oppfordre dem til å teste seg. Situasjonen kan endre seg fortløpende. Derfor håper vi at flest mulig fortsetter å takke ja til å ta koronavaksinen, og følger de smittevernrådene som gjelder, sier leder for TISK-strategien i Oslo, Elisabeth Vennevold.

Testing ut av karantene

Personer som er fullvaksinerte og symptomfri, må ikke i karantene. De som ikke er fullvaksinerte og bor sammen med en person som er smittet, må i karantene. Men de kan teste seg ut av karantenen. Det gjøres ved å ta en hurtigtest daglig eller som PCR-test hver andre dag i 7 dager. Personer som tester seg daglig med hurtigtester i 7 dager og bare får negativt svar, kan avslutte både karantenen og hurtigtesting. Et positivt svar på en hurtigtest må bekreftes med en vanlig koronatest (PCR) på en teststasjon. Fram til det foreligger et svar, må personen være i isolasjon. Samme regel gjelder for personer som tester seg annenhver dag med PCR-tester på teststasjoner. Bare negative svar i løpet av 7 dager betyr at karantenen og testingen kan avsluttes. Nærkontakter som ikke bor sammen med personen som er smittet, trenger ikke å gå i karantene. 

Innbygger får også ansvar for å varsle nærkontakter

Personer som er smittet av korona må varsle nærkontaktene sine. Alle bør ta koronatest, dette gjelder også personer som er fullvaksinerte.

Fra og med uke 41 vil det kun innføres jevnlig testing i skoler eller barnehager der det avdekkes smitteutbrudd. Dette kan gjelde klasser, trinn eller hele skoler avhengig av utbruddets omfang. Jevnlig testing vil være for en kort periode, og iverksettes i samråd mellom skolen og bydelens smittevernteam.

Oslo kommune vil bruke omlag fire uker på å omstille seg til en tilnærmet normal hverdag med økt beredskap. Retningslinjer satt av nasjonale myndigheter kan endre seg fortløpende og komme på kort varsel. 

Gode råd til alle innbyggere i Oslo kommune fremover

  • Vaksiner deg mot korona, hvis du ennå ikke har gjort det. Husk å ta begge vaksinedosene hvis du er over 16 år.
  • Hvis du er i en risikogruppe, ta influensavaksine i år.
  • Vær hjemme når du er syk og test deg for korona ved symptomer.
  • Si fra til dine nærkontakter hvis du har korona.
  • Fortsett med god håndhygiene.
  • Hold god avstand til andre.
  • Risikogrupper –  hold avstand og bruk munnbind når det ikke er mulig.