Foto: OsloMet
I butikkhyllene er det flere vegetarburgere og vegetarpølser. Men er de sunnere enn kjøtt? Vanskelig å si, mener ekspertene.

Kopier av kjøtt og kjøttprodukter er ikke nytt. Det har vi hatt i flere hundre år. For eksempel tofu. Det er laget av soya. Eller seitan. Det er laget av hvetegluten. Men de siste årene har utvalget økt.

Produktene er plantebaserte. De ser ut som pølser, burgere, karbonader, boller og farse eller deig. Er disse produktene sunnere enn pølser og burgere av kjøtt?

– Direkte helseeffekter av plantebaserte etterligninger av kjøttprodukter har vært for lite undersøkt til å si noe klart om de gir bedre helse, konkluderer Nasjonalt råd for ernæring. Ekspertuttalelsen om vegetar- og vegankost ble publisert mandag, utarbeidet på oppdrag av Helsedirektoratet.

Eksperter vet ikke om disse produktene er sunnere. Det er ikke nok undersøkelser til å gi et godt og klart svar.

– Mange av kjøtterstatningsproduktene på markedet passer inn under betegnelsen «ultrabearbeidet mat», det vil si at de er laget med få eller ingen rene råvarer, men av bearbeidede ingredienser – for eksempel proteinisolat, olje, herdet fett, mel og stivelse, heter det i uttalelsen, som først ble omtalt i Aftenposten og fagbladet Matindustrien.

Ofte er produktene basert på isolerte planteproteiner fra soya, hvete eller erter, og ikke hele matvarer. Det betyr at de har mye forskjellig i seg. De er ikke bare en ting. De er en blanding. Derfor har produktene forskjellig innhold. De kan ha mye protein, men ikke mye mineraler.

– Derfor bidrar de positivt til proteininntaket, mens innholdet av andre næringsstoffer varierer mye, heter det i uttalelsen.

I uttalelsen heter det videre:

* Soyabaserte produkter kan være rike på jern.

* Noen produkter kan være tilsatt vitaminer og mineraler.

* Produkter som ikke inneholder animalske ingredienser, er uten kolesterol.

* Samtidig varierer fettinnholdet mye. Noen produkter er tilsatt kokosfett for å få en kjøttlignende konsistens og har dermed mye mettede fettsyrer.

– At dette også gjelder soyabaserte burgere, pølser og lignende, er det imidlertid ikke grunnlag for å si, ettersom disse produktene ofte er tilsatt mye annet, heter det i uttalelsen.

Men kjøttproduktene som disse produktene er laget for å erstatte, er også bearbeidede. Og dermed er også kjøttbaserte burgere, pølser, farser og deiger forbundet med økt risiko for visse typer kreft, hjerte- og karsykdom og andre kroniske sykdommer.

– Dersom du skal velge mellom ulike bearbeidede produkter, bør du se på næringsinnholdet i de spesifikke produktene, da det er store forskjeller, lyder rådet. Se alltid hva produktene inneholder. Da vet du om de er sunne eller ikke.

Ekspertene viser også til at det finnes vegetarburgere og lignende på markedet som består av mer hele grønnsaker og belgvekster. Disse kan være å anbefale fordi det bidrar til økt inntak av mat vi bør spise mer av, som nettopp grønnsaker og belgvekster.

ORDLISTE

Kopi/erstatning: ting som ikke er ekte, men ligner

plantebaserte: laget av planter, basen er av planter

utarbeidet: laget

oppdrag: jobb

betegnelse: tegn, navn

konsistens: fasthet, tetthet, stivhet, hvordan noe er, formen

dersom: hvis

inntak: hvor mye vi spiser