Grenseovergangen ved Svinesund.
Foto: Wikimedia Commons
Den 160 mil lange riksgrensa åpner endelig for fullt ved midnatt. De fysiske sperringene er borte. Men mange må fortsatt teste seg.
3Shares

Politiet skal nå bare ta stikk-kontroller. De skal teste noen, men ikke alle. Det er likevel fortsatt økt beredskap. Det er mer politi ved grensene enn før pandemien. Innreiserestriksjonene skal bli borte litt etter litt.

EØS-borgere, personer fra andre land som er bosatt i EØS-området og folk som bor i Storbritannia og Sveits, kan reise inn i Norge.

Innreiserestriksjoner gjelder fortsatt for folk som bor i alle andre land, men med mange unntak , blant annet for fullvaksinerte, utenlandsstudenter og familiebesøk.

– Folk har fortsatt et ansvar for å være forsiktige, prøve å holde seg smittefrie, ikke ta med smitte hjem og passe på å gjøre seg kjent med de reglene som gjelder for innreise, sier Truls Andre Hjortnæs til NRK. Han jobber i politiet.

Har du testplikt?

Har du testplikt skal du teste deg på grensa der det finnes teststasjon. Det gjelder alle flyplasser som har fly til andre land enn Norge og over Svinesund og Storskog.

Er det ikke en teststasjon der, må du som har testplikt komme deg til Svinesund eller en annen offentlig teststasjon senest innen et døgn.

Hvordan har det vært under pandemien?

Av kommunens til sammen fire grenseoverganger, var to fysisk sperret. Kornsjø har vært stengt, men ikke fysisk, mens overgangen på Svinesund har vært åpen med streng koronakontroll.

Fotograf Adrian Øhrn Johansen har vært på grenseovergangene under pandemien. Han har sett mer enn bare grensehandel og pendling.

– Jeg så folk overlevere husdyr på Svinesund-grensen. Jeg husker kvinnen som sto og ventet på ektemannen hun var karanteneatskilt fra på grensestreken i Halden. Familien i Aremark som feiret bursdag ved å møtes på hver sin side av grensen og skyve gaver og plastkrus med drikke over «kjølen», som svenskegrensa kalles, forteller han til avisa.

Reisene hans ble gjort før Sverige åpnet grensene til Norge igjen 31. mai. Nå forsvinner altså enda flere fysiske og usynlige barrierer, og nabofolket kan besøke hverandre som før.

ORDLISTE

sperre: noe som skiller, hindrer, stopper, barriere

overlevere: gi videre

husdyr: dyr vi har inne, for eksempel hund

skyve: dytte