Hva gjør vi hvis vannet fra springen ikke er rent? Eller hvis vannet blir stengt?
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) vil at vi skal lagre vann hjemme. Vi må være forberedt på kriser og vanskelige situasjoner.
3Shares

– Folk glemmer å lagre vann. Varme og vann er det viktigste å ha ved en krise. Mange har litt ekstra mat i huset til å klare seg noen dager. Slik er det ikke med vann. Jeg vil oppfordre alle til å fylle eller kjøpe noen kanner med rent drikkevann, sier DSB-direktør Elisabeth Sørbøe Aarsæther til NTB.

I neste uke er det Egenberedskapsuka 2021. DSB har oppfordret alle som selger vannkanner og -dunker, til å gjøre dem lett å finne og se.

Det gjelder både ferdigfylte beholdere og utstyr som vi kan fylle selv.

7 av 10 sier de vet de bør ha egenberedskap hjemme. Men bare 3 av 10 sier de har lagret drikkevann, ifølge DSBs Befolkningsundersøkelse 2019 og 2020.

Grunnen til at få har lagret dunker med drikkevann, er at det ikke er noe vi bruker i hverdagen. Det er en ren beredskapsressurs.

Å ha trygt vann er veldig viktig hvis vannet i springen blir stengt eller forurenset.

DSBs anbefalinger om vannlagring:  Vi bør lagre minst 9 liter drikkevann i tette, rene vanndunker per person i huset. Dette kan dekke minstebehovet på 3 liter per person i tre dager. Derfor bør vi ha minst 15-20 liter per person. Da slipper vi å rasjonere vann.

– Rent vann som er lagret på godt rengjorte beholdere, kan være lagret i mange år, sier Aarsæther.

Den enkleste metoden for å skaffe seg et lager av vann, er å kjøpe fylte plastdunker. Du kan lagre vann fra springen hjemme.  Du må sikre at det holder seg trygt å drikke. Det krever en del jobb fra deg.

Ifølge DSB er det vanlig å tro at vi ikke har plass til 10 liter i en liten hybel eller leilighet. Men vi trenger ikke bod eller loft.

– Vi må tenke litt kreativt, sier direktoratet. Vi trenger ikke store dunker på 20 liter. Vi kan ha mindre femlitersdunker. De ligge bakerst, innerst, nederst i skuffer og skap eller under møbler. Varmen i et rom stiger oppover. Tenk derfor på hvor det er kjøligst i rommet.

I tillegg til vann vil DSB at vi skal prate om egenberedskap. Det er mange lokale arrangementer over hele landet i denne uka.

– Egenberedskap dreier seg ikke bare om hva du har i skuffer og skap, men også om hva du har i hodet, sosiale nettverk og kunnskap om lokalmiljøet, sier Aarsæther.

Spesielt unge voksne i små boliger i byen mangler denne typen såkalt uformell beredskap. De tror myndigheter og foreldre vil hjelpe dem ved krise.

ORDLISTE

beredskap: å være klare til å møte kritiske/vanskelige situasjoner. Vi har ting og personer som kan hjelpe i vanskelige situasjoner.

kanne: en stor ting vi har vann/te/kaffe/olje i

dunk: en stor ting, ofte av plast eller metall, som vi har vann, søppel eller brennevin i

forurenset: uren, skitten, møkkete

rasjonere: dele ut, fordele i små porsjoner slik at det varer lenge