Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp)
Foto: Stortinget.no
Ap og Sp øker støtten på strøm fra 55 til 80 prosent når strømprisen går over 70 øre per kilowattime. Flere partier på Stortinget sier ja til forslaget.
45Shares

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum forstår at folk er stressa over strømregningen. Prisen på strøm er høy nå. Derfor sier han at staten vil betale 80 prosent når prisen på kilowattime er over 70 øre. Da kan folk slappe av mer og ikke stresse over høy strømregning.

– Dette gir en helt annen trygghet for folk. Da vet man at hvis det blir veldig høye strømpriser, så tar staten regningen for 80 prosent på alt som overstiger 70 øre per kilowattime. Det er et kraftfullt grep som kommer til å hjelpe, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til NTB.

Gjelder fra januar 2022

Ordningen på 80 prosent gjelder fra januar 2022 til og med mars. Vi vil se støtten på strømregningen i februar. På regningen for desember er støtten på 55 prosent. Derfor får vi først lavere strømregning i februar.

Vedum sier at strømregningen for desember blir hard for flere.

– Det er det Stortinget har vedtatt og det vi fikk på plass i desember. Regningen for desember blir nok den tøffeste for folk, men 55 prosent hjelper mye på det også, sier Vedum.

Finansministeren og statsministeren er enige

Finansministeren og statsministeren har snakket mye sammen om strøm. De har sett på tall og snakket med folk.

– Vi fikk på plass denne modellen for strømstøtte før jul, og den er slik at den kan justeres. Så har statsministeren og jeg jobbet mye og sett på tallene. Vi har snakket med folk, og det er en politisk vurdering at vi nå vil øke nivået. Poenget er at det gir trygghet for folk, sier Vedum.

Støtten koster 8,9 milliarder

Samlet koster strømpakken fra desember og den nye 8,9 milliarder kroner. Økningen fra 55 til 80 prosent støtte utgjør to milliarder kroner.

Statsministeren sier at han tenker på folk som ikke har mye penger.

– Det har gitt oss en ekstrem situasjon i det siste, med skyhøye priser. Markedet tar ikke sosiale hensyn, men det kan vi gjøre, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til VG om økningen av støtten.

På spørsmål om de har blitt presset til å øke støtten etter krav fra LO og Høyre, svarer statsministeren nei.

– Dette har regjeringen jobbet med en stund nå. Vi har lyttet til folk og ser behovet for å hjelpe ytterligere, sier Støre.

Må ha støtte fra SV

Regjeringen er avhengig av støtte fra SV for å få gjennom saker i Stortinget. SV lover å støtte opp om økningen. Lederen i SV, Audun Lysbakken, sier at de foreslo å øke støtten før jul. Han er glad regjeringen øker støtten nå.

– SV foreslo å øke strømstøtten ytterligere allerede i forhandlingene før jul. Regjeringen burde hørt på oss da, men det er bra at de gjør det nå. Økningen til 80 prosent er en solid økning, som SV vil sørge for å få vedtatt i Stortinget, sier Lysbakken.

Rødt, Frp og Krf vil ha mer støtte

Partiet Rødt ville øke støtten til 90 prosent i desember.

– Rødt foreslo å øke den til 90 prosent allerede i desember. Dessuten er terskelen på 70 øre kWt fortsatt unormal høy, sier stortingsrepresentant Sofie Marhaug fra Rødt.

Frp mener heller ikke at ordningen er god nok.

– Med den nye strømstøtten vil vanlige folk fortsatt måtte betale en utgangspris på mer enn dobbelt så mye sammenlignet med snittprisen på strøm de siste åtte årene, påpeker energipolitisk talsperson i Fremskrittspartiet Frank Sve.

Høyre stiller seg positive til forslaget.

– Høyre har jobbet med en ny strømpakke som var mer omfordelende og med sterkere tiltak, fordi regjeringens var altfor dårlig. De har vært bakpå, men det bra at de endelig ser dette selv og kommer med forslag til mer hjelp.

Krf-leder Kjell Ingolf Ropstad ønsker flere tiltak for de som sliter mest med konsekvensene av de høye prisene. Dessuten reagerer han på at november- og desember-regningene ikke blir inkludert.

– KrF foreslo dette før jul, og vi mener fortsatt at de høye regningene for november og desember også må dekkes med 80 prosent, sier Ropstad.

ORDLISTE

overstige: gå over

kraftfullt: sterkt

grep: her betyr det tiltak, hjelp

vedta: bestemme, avgjøre

justere: tilpasse, regulere, innstille

skyhøy: veldig høy

ytterligere: enda mer

solid: her betyr det stor

terskel: her betyr det grense

påpeke: vise til

omfordele: bytte om

være bakpå: ligge etter

konsekvens: følge av noe