Det nye passet er vanskeligere å forfalske enn det gamle. Det har fått designpris fra Red Dot Design Award.
Politiet sier de kan tilby nødpass til flere. Derfor kan alle som har bestilt reise søke om nødpass.
18Shares

Nye regler fra 7. juli: Alle som har bestilt en reise, kan søke om nødpass. Du kan tidligst møte på pass– og ID-kontoret sju dager før avreise. Det opplyser politiet.

Politiet sier de kan tilby nødpass til flere og åpner nå for at alle som har bestilt reise, kan søke om nødpass. Politiet kan ikke garantere at alle får nødpass. Det kan bli lange køer for å få nødpass.

– Politiet har en begrenset beholdning av nødpass, men selv etter at vi utvidet muligheten til å søke, kommer det få søknader. Vi utvider derfor kriteriene igjen for å bidra til at flere kan søke nødpass. Men vi understreker at det ikke er sikkert at alle som ønsker det vil få, og at det kan bli lange køer enkelte steder, sier Bjørn Vandvik i Politidirektoratet.

Politiet presiserer at du må kunne dokumentere at du har bestilt reise. Du kan tidligst møte opp sju dager før planlagt reise.

– Politiet fortsetter å overvåke situasjonen nøye, og det vil fortsatt være slik at vi først og fremst må sikre at de som virkelig trenger nødpass kan få det, sier Vandvik.

ORDLISTE

begrenset beholdning: ikke ha mye av en ting

utvide: gjøre større

kriterium: krav, må ha

presisere: understreke, poengtere

overvåke: passe på, holde øye med