Utenlandske råkjørere skal kunne utvises, foreslår regjeringen

Flere virkemidler må kombineres for vil luke ut de verste sjåførene og de farligste vogntogene.
Utlendinger med midlertidig oppholdstillatelse som straffes for alvorlige brudd på vegtrafikkloven, skal kunne utvises, foreslår justisminister Monica Mæland.
0Shares

Forslaget gjelder sjåfører som har fått ubetinget fengselsstraff, som har skapt stor fare for andre, eller er straffet for flere lovbrudd som kan føre til tap av førerkort. Også flere tilfeller av kjøring uten førerkort skal kunne føre til utvisning, opplyser justisminister Monica Mæland (H).

– De siste årene har vi sett en rekke ulykker vinterstid på grunn av utenlandske vogntog med elendige dekk eller sommerdekk. Det har ført til farlige situasjoner og dessverre dødsfall. Nå slår vi ned på det, sier hun.

–Vi kjenner til eksempler med utenlandske sjåfører som er stoppet med opptil 40 ubetalte fartsbøter. Andre har kjørt gjentatte ganger med promille, eller er tatt for annen type kriminalitet, sier administrerende direktør Geir Mo i Norges Lastebileierforbund til ABC Nyheter.

Han mener flere virkemidler må kombineres for vil luke ut de verste sjåførene og de farligste vogntogene.

– De som bevisst jukser, må straffes. Antallet er ikke så stort, men de det gjelder, utgjør en risiko, sier Mo.

– Vi må sørge for at det er selskapene bak som får ansvaret og forfølges. Hvis ikke vil resultatet bare bli at man sender en sjåfør ut av landet, og man bare får en ny «farlig» sjåfør tilbake. For selskapet bryr seg ikke, fordi det er den enkelte sjåføren som får ansvaret og må ta konsekvensen av å jobbe hos et useriøst utenlandsk transportselskap, sier Hoksrud til NTB.

– Jeg vil gjerne bidra til at vi skal få ryddet opp i dette ved å sørge for at sjåførene får ansvar for det de har ansvar for, men også at disse useriøse utenlandske selskapene må straffes for å bidra til useriøs transport i Norge, sier han.