Rasisme i fotball blir straffet

fotball-tribune
Umiddelbart etter rasismeepisoden ble vakten utestengt fra arenaen på livstid. (Illustrasjonsfoto)
Foto: Jon Candy
Onsdag kom det nye straffer og bøter etter rasismesakene i Ålesund og Sandefjord. Den ene fra doms- og sanksjonsutvalget i NFF. Den andre fra Sør-Øst politidistrikt.

Mannen som kom med rasistiske tilrop mot Vålerenga-spilleren Ousmane Camara i oktober må betale 25.000 kroner i bot. Det opplyser Sørøst politidistrikt i en pressemelding.Mannen i slutten av 40-årene, en frivillig vakt på Sandefjords fotballstadion, innrømmet å ha ropt «apekatt» til VIF-innbytter Camara mot slutten av eliteseriekampen 18. oktober.

Han hadde vært tilknyttet Sandefjord Fotball i en årrekke, men umiddelbart etter rasismeepisoden ble han utestengt fra arenaen på livstid.

Senere har også politiet tatt tak i saken. De opplyser at mannen får et forelegg på 25.000 kroner, subsidiært fengsel i 50 dager, «etter straffelovens§ 185 for å ha fremsatt en diskriminerende eller hatefull ytring».

Han får tid til å vurdere om han godtar forelegget eller ikke.

– Vi forholder oss ikke til politiets behandling av sakene. Vi ser kun på det idrettrettslige og på fotballens regelverk. Om politiet ønsker å ta opp en sak ved siden av oss, så er det helt opp til politiet, forklarer lederen for utvalget Halvor Frihagen til Eurosport.no

Aalesund Fotballklubb dømmes

Onsdag opplyste Norges Fotballforbund (NFF) at Aalesund Fotballklubb (AaFK) dømmes til å måtte spille neste hjemmekamp uten tilskuere og betale en bot på 10.000 kroner. I tillegg må klubbben henge opp et #STOPPrasisme-banner på Color Line stadion. AaFK har selv utestengt supporteren som kom med rasisistiske tilrop til KBK-spiller Amahl Pellegrino ut 2021-sesongen.

I slutten av oktober dukket det opp en tredje rasisme-episode i Eliteserien, da Sandefjord-spiller Brice Wembangomo ble raseheteset på Sparebanken Sør Arena underveis i oppgjøret mot Start. Det er fortsatt uklart om denne rasismehendelsen også skal bli behandlet i doms- og sanksjonsutvalget til NFF, slik som hendelsen i Ålesund nå ble.