Vitenskap som antirasistisk verktøy

– Det er vår plikt å motvirke all forvrengning av vitenskapelig forskning, særlig hvis den brukes til å rettferdiggjøre fordommer, sier Adam Rutherford i boken "Hvordan snakke med en rasist".
Foto: Stefan Jakubowski
– Hvis du er rasist, ber du om slåsskamp. Men da er en vitenskapen min allierte, ikke din, og da slåss du ikke bare mot meg, men mot virkeligheten.

Ordene er hentet fra Adam Rutherfords siste bok Hvordan snakke med en rasist med undertittelen Hva genene våre kan (og ikke kan) fortelle oss om forskjellen på folk.

Adam Rutherford er vitenskapsjournalist med en doktorgrad i genetikk.  

Hverken rase eller rasisme har noe grunnlag i vitenskapen. Det er vår plikt å motvirke all forvrengning av vitenskapelig forskning, særlig hvis den brukes til å rettferdiggjøre fordommer. Vitenskapen kan og bør brukes som et antirasistisk verktøy, skriver Rutherford i boka. 

Korona og George Floyd

I forordet forklarer Rutherford at han skrev boken som en reaksjon på to globale hendelser i 2020 med rasespørsmål i kjernen – pandemien som har gjort forskjell på folk når den tok liv og protestene verden over etter at “en hvit politimann presset kneet mot George Floyds hals i åtte minutter og 46 sekunder og drepte ham med bare taushet og tyngde.”

– Jeg har til hensikt å vise at selv om vitenskapen historisk har vært misbrukt til å institusjonalisere rasisme, er vitenskapen ikke rasistenes allierte.