Rawdah Mohamed blir moteredaktør for skandinaviske Vogue

For første gang får den vestlige magasinbransjen en moteredaktør som bruker hijab. – Jeg skal være med på å fremme de historiene vi ikke har hørt, sier hun til nrk.no.
Foto: Eirik Tufteland Kroken
Da hun var 16 år fikk hun ikke jobb i en butikk fordi de var redd hun kunne skremme kundene. Nå blir Rawdah Mohamed redaktør for den norske Vogue-redaksjonen.
2.3K+Shares

I juni i fjor ble det kjent at verdens største motemagasin kommer som  skandinavisk utgave. Det er planlagt at første nummer kommer i august.

Ærefullt oppdrag

Rawdah Mohamed synes det er ærefullt å få jobbe for verdens største motemagasin.

– Jeg skal være med på å fremme de historiene vi ikke har hørt. Det er kanskje det som betyr mest for meg med denne nye stillingen, sier hun til nrk.no.

Modellen Rawdah Mohamed har blant annet vært på forsiden av motemagasinet Costume og gått på catwalken under moteuken i Milano. For første gang får den vestlige magasinbransjen en moteredaktør som bruker hijab.

Redaktør for motenettstedet Melk & Honning, Ida Eide Einarsdóttir, sier til nrk.no at hun tror Rawdah kan være kvinnen som fører motebransjen i riktig retning.

Demokratisering av moten

Rawdah Mohamed under en foto-shoot for motemagasinet Costume.
Foto : Eirik Tufteland Kroken

– Rawdah representerer på mange måter demokratiseringen av moten. Motebransjen har vært forbeholdt en veldig liten gruppe mennesker, og det er først nå de siste par årene at den speiler samfunnsoppdraget sitt, som er å speile samtiden.

Einarsdóttir understreker imidlertid at “dette handler om mye mer enn at Rawdah har på seg hijab: 

– Det handler om at hun har en unik stil og et øye for mote som har gjort henne til et internasjonalt stilikon på rekordtid.

Hun tror også at hun kan representere en ny normal i moteverdenen hvor inkludering og mangfold står sentralt.

– Hun har også en unik stemme og er ikke redd for å bruke den. Og det er akkurat det vi trenger i motebransjen nå, sier Einarsdóttir til nrk.no.

Ingen selvfølge

For Rawdah har det ikke alltid vært en selvfølge å havne der hun er i dag:

– Det her er veldig stort for meg. Da jeg var 16 år fikk jeg ikke jobb i butikk fordi de var redd for at jeg ville skremme kundene. At jeg kan gå fra det til å bli moteredaktør er veldig stort. Det fyller meg med håp og kjærlighet og med tro på at ting blir bedre, sier hun.

Hun har vært gjennom mange jobbintervjurunder før hun fikk stillingen som moteredaktør for den norske Vogue-redaksjonen.

– Den vanskelige delen av jobben begynner nå, for nå skal jeg klare å bevise at jeg er verdig den jobben. Jeg skal være med på å fremme de historiene vi ikke har hørt før, sier Rawdah Mohamed til nrk.no.

Norge, Sverige og Danmark skal ha hver sin moteredaksjon og hver sine moteredaktører. Det er svenske Martina Bonnier som er sjefredaktør for magasinet.

Magasinet skal fokusere mest på nettpubliseringer men vil også trykke seks utgaver i året til magasinhyllene. Det vil bli publisert på engelsk for å nå et internasjonalt publikum.