Redd Barna: – Stans planer om retursenter i Afghanistan

– Vi ser det som en illusjon å tro at det norske myndigheter kaller omsorgssenter kan drives forsvarlig i en krigssone, sier Redd Barna-sjef Tove R. Wang.
Foto: Redd Barna/Mai Simonsen
Norge og Danmark jobber for å opprette et retursenter for enslige mindreårige i Afghanistan. Redd Barna kaller det et eksperiment med barns liv.

Ifølge Aftenposten var det forrige uke et møte mellom norske, danske og afghanske myndigheter der en avtale om et retursenter ble diskutert.

– Ja, vi ønsker å etablere et senter både for lokal ungdom og for ungdom som returneres fra Norge og Danmark, bekrefter justis- og beredskapsminister Tor Mikkel Wara (Frp).

– Vi vil ikke at ungdommer skal legge ut på en lang og farefull reise til Europa. En reise hvor de risikerer både overgrep og livet sitt, sier han.

Redd Barna sendte forrige uke et brev til blant annet justisministeren og utenriksministeren og kom med skarp kritikk av regjeringen. De kaller planene «et eksperiment med barns liv.»

– Sikkerhetssituasjonen i Kabul er verre enn på lenge. Samtidig mener vi det er en illusjon å tro at det norske myndigheter kaller omsorgssenter og vi kaller retursenter, kan drives forsvarlig i en krigssone der de ikke har noen tradisjon for å drive barnevern eller slike institusjoner, sier generalsekretær Tove R. Wang i Redd Barna.

Aftenposten får opplyst at norske og danske myndigheter ønsker at afghanerne signerer en avtale om senteret denne måneden.

(©NTB)