Afghanske kvinner får ikke asyl i Norge på grunn av kjønn

– Jeg ser det ikke som aktuelt å gi beskyttelse til kvinner fra Afghanistan på generelt grunnlag, ifølge justisminister Emilie Enger Mehl.
Foto: Ragne B. Lysaker/Senterpartiet
Sverige og Danmark gir asyl til afghanske kvinner på bakgrunn av kjønn. Norge vil ikke gjøre det samme, fastslår justisministeren.

Sverige og Danmark gir asyl til afghanske kvinner på bakgrunn av kjønn. Norge vil ikke gjøre det samme, fastslår justisministeren.

– Jeg ser det ikke som aktuelt å gi beskyttelse til kvinner fra Afghanistan på generelt grunnlag nå, skriver justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) i en e-post til Vårt Land.

Ifølge FN er Afghanistan verdens mest kvinneundertrykkende land etter at Taliban tok over makten i august 2021.

I slutten av januar i år uttalte EUs asylbyrå at å være kvinne i Afghanistan burde utløse retten til asyl i EU-land. Sverige og Danmark gir asyl til afghanske kvinner på bakgrunn av kjønn.

I dag er det cirka 260 søknader fra afghanske kvinner og jenter til behandling hos UDI, ifølge avisen. Mehl peker på at utgangspunktet i norsk asylpolitikk er at alle søknader skal behandles individuelt.

– Dette er langvarig praksis og en viktig forutsetning for tilliten til asylinstituttet og rett behandling av asylsøkere, sier hun.

(©NTB)