Eivor Evenrud med støtte til rektor: – Ikke rasisme

Leder i utdanningsutvalget i Oslo, Eivor Evenrud, er svært kritisk til delingen av rektor-videoen på TikTok.

Torsdag spredte en video seg på TikTok etter en vitnemålsutdeling ved en skole i Oslo. I videoen, som er sett av flere hundre tusen, kan man tydelig se en elev som nekter å håndhilse på rektoren under utdelingen.

Deretter henvender rektor seg til elevene og de oppmøtte foresatte i salen:

– Folkens, vi bor i Norge, og vi kan ikke ha det sånn. Vi kan ikke ha det sånn. Foreldre, vi bor i Norge. Dere skal jobbe med norske kvinner, ellers så lykkes dere ikke i Norge. Dette må dere ta tak i. Dere foreldre, dere må ta tak i det.

Sterke reaksjoner

Siden har reaksjonene haglet på sosiale medier, både med støttende kommentarer til rektoren og kommentarer som støtter eleven.

Saken har blitt såpass betent at leder for Utdanningsutvalget i Oslo, Eivor Evenrud, har meldt seg på i debatten. Til Nettavisen forteller hun at flere har henvendt seg til henne i kjølvannet av saken.

Arbeiderparti-politikeren mener debatten om håndhilsning er en avsporing. Det samme mener hun om diskusjonen rundt rasisme fra rektors side. Organisasjonen Antirasistisk Senter har omtalt hendelsen som rasistisk på sin egen Facebook-side.

– Jeg støtter rektor i denne saken. Hun er hengt ut for flere hundre tusen. Det er svært alvorlig at ansatte i skolen kan bli hengt ut med påstand om rasisme og krav om å måtte gå av på sosiale medier, forteller hun til Nettavisen.

Hennes partikollega Farukh Qureshi skriver på sin Facebook-side at saken kunne vært løst på en annen måte, og at ting har blitt blåst helt ut av proposjoner:

– Rektor burde ha innkalt eleven(e) og foresatte til samtaler i etterkant, og kunne til og med ha kommentert sin bekymring vedrørende håndhilsing og «vi bor i Norge»-tankegang helt på slutten på en rolig måte.