UD: Ikke aktuelt å møte norsk IS-kvinne i Syria


Foto: Stephen G. Simmersholm
Utenriksdepartementet sier det ikke er aktuelt å reise til Syria for å hente en norsk IS-kvinne hjem til Norge.

Kvinnen som vokste opp i Oslo øst, reiste i 2013 til Syria for å gifte seg med den norske IS-krigeren Bastian Vasquez, som døde to år senere. Hun befinner seg sammen med sine to barn, begge født i Syria, i en flyktningleir i Al-Hol, og har ifølge NRK lenge forsøkt å komme seg hjem til Norge.

Hennes advokat Bjørn Nærum har nå fått svar på sin formelle anmodning til Utenriksdepartementet (UD) hvor han ba dem sende en representant for norske myndigheter til interneringsleiren.

Medisinsk oppfølging

I sitt svar skriver UD at departementet ikke driver oppsøkende virksomhet, og at de ikke har plikt til å hente norske borgere hjem fra utlandet. De påpeker også at mulighetene til å tilby konsulær bistand i Syria er ytterst begrenset.

«Norske borgere som har reist inn i Syria i strid med reiserådet, kan ikke påregne bistand fra utenrikstjenesten» heter det i svaret.

Ifølge kvinnen lider sønnen hennes av en kronisk lungesykdom som krever avansert behandling. UD sier at de ønsker å komme i kontakt med kvinnen slik at de kan bistå med medisinsk oppfølging i samarbeid med humanitære organisasjoner i leieren.

Skuffet

Advokat Nærum sier til NRK at han er skuffet over svaret fra UD, og mener det er et godt eksempel på norske myndigheters syn på problematikken knyttet til de norske IS-kvinnene.

Frp-leder Siv Jensen har tidligere sagt at hun ikke føler noen sympati med kvinnen, og at hun ikke mener Norge skal løfte en finger for å få henne hjem.

(©NTB)