Sultestreiket fortsetter

0Shares

Flere titalls flyktninger og asyksøkere fra Afghanistan har i de snart siste to ukene holdt en sultestreik ved Oslo Domkirke i protest mot regjeringsvedtaket fra 26. mai, hvor de alle fikk endelig avslag på søknadene sine.

Talsmann for flyktningene, Zahir Athari (30), som selv har fått avslag og ikke vil uttale seg
hvor lenge han har vært i landet, sier situasjonen i Afghanistan er verre enn noensinne.

– Ingenting har blitt bedre for vanlige afghanere under Kharzais regjering. Alle krigsforbryterne, narkoeksportørene, krigsherrer og islamske fundamentalister sitter i de samme maktstillingene.

Under slike forhold er det umulig for oss å dra tilbake, sier Athari.
Han er selv fra Oruzgan-området, men de sultestreikende kommer fra forskjellige etniske grupper i landet.

Nesten to hele uker med sultestreik har tæret på enkelte. De fleste av afghanerne ser tafatte og sløve ut, noen ser ut til å ikke reagere på noe som helst form for oppmerksomhet. Mange ser ut til å ha bestemt seg å ende sine dager på et telt i Oslo fremfor en uviss skjebne i hjemlandet, om da ikke politiet fullfører Høyre-byrådets vedtak om å kaste ut flyktningene med makt.

– Vi får ta det som et godt tegn at de ikke har kommet hit ennå, sier han.

Flyktningene og asylsøkerne har fått støtte fra bl.a OMOD, SOS Rasisme og Rød Ungdom. Athari mener formålet med sultestreiken er å få omgjort vedtaket.

– Klarer vi å nå gjennom til den norske opinionen og få gehør for at vi ønsker å bli her og bo i fred, så kan vi få et pressmiddel mot regjeringen for at de skal endre situasjonen vår. Vi ønsker å bli i Norge fordi vi har ingen sikkerhet i hjemlandet, avsluttet han.