Tvangssending utsatt

0Shares

Politiet måtte utsette den første utsendelsen av afghanere som har fått avslag på opphold ettersom flyet asylsøkeren skulle sendes ut med, ble innstilt.

Uenighet om utsendelse
Finansminister Kristin Halvorsen (SV) sier at ingen av de sultestreikende afghanerne skal tvangsreturneres uten at FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) godkjenner beslutningen.

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen sier til Dagbladet at han har fått beskjed om at en afghaner skal tvangsreturneres. Han avviser å gå i dialog med de sultestreikende afghanerne om eventuelt opphold i Norge.

UNHCR motsetter seg returer av personer til områder de ikke har en tilknytning til.

– Det som er viktig å understreke er at det er en trepartsavtale mellom Norge, afghanske myndigheter og UNHCR. Det sendes ikke flyktninger tilbake til Afghanistan uten at UNHCR har godkjent det, sier Halvorsen til NTB.

Sturla Stålsett i Kirkens Bymisjon fikk fredag bekreftet fra Trandum, politiets utlendingsinternat ved Gardermoen, at to afghanere oppholder seg der. Verken disse to, eller mannen som skulle blitt sendt til Kabul fredag, skal være blant de sultestreikende.

Fjernet fra Domkirken
Tidlig i går morges aksjonerte oslopolitiet mot de sultestreikende afghanerne. De ble båret ut av teltene, og plassert i en buss. Drøyt 30 av dem ble kjørt til Legevakten, mens resten ble sluppet løs i parken nedenfor Politihuset på Grønland. Ikke mange timene etter var mange av afghanerne tilbake utenfor Domkirken. Likevel mener politiet aksjonen var vellykket.

– Vi har gjort det vi kan for å rydde plassen. Det er ikke vår oppgave å pågripe, fengsle eller uttransportere disse menneskene, det er Utlendingsenhetens oppgave, sier stabssjef i oslopolitiet, Johan Fredriksen til Aftenposten.

– Avsett Hanssen
SOS Rasisme oppfordrer statsministeren til å avsette Hanssen.

I følge Soria-Moria erklæringa skulle denne regjeringa føre en mer human flyktningepolitikk. Dessuten skulle den rød-grønne regjeringen ta mer hensyn til FNs anbefalinger.

-Tvert imot har Hansen ført nøykatig den samme politikken som Erna Solberg. Vi oppfatter det slik at Hansens politikk er styrt av frykt for kritikk fra Høyre og Frp og ikke basert i regjeringas egne erklæringer. Vi mener utfra dette at Hansen ikke har ryggrad nok til å fungere som leder for et så tungt department som Arbeids- og Inkluderings Departementet.

– Hanssen ser ikke at når folk blir så desperate at de sier de vil sulte seg til døde, dersom de ikke får hjelp, så er dette et resultat av sin egen kyniske flyktningepolitikk, og ikke et resultat av «lykkejegere» som «bare vil sulte seg til opphold», sier nestleder i SOS Rasisme, Ola Melbye Pettersen i en pressemelding.