Falsk tvangsekteskapsalarm

Tre elever ble meldt savnet da de ikke dukket opp på ungdomsskolen i Drammen ved skolestart, og det ble spekulert i om de var utsatt for tvangsekteskap. I følge leder av Senter for oppvekst i Drammen kommune, Liv Gjønnes skyldes fravær kulturkollisjon.

Det ble slått full tvangsekteskapsalarm, og flere større medier skrev om mulig tvangsekteksap.

Nå har to av elevene meldt seg for skolen. Den ene forblir i utlandet kommende skoleår. I går dukket en 15 år gammel skolejente, som har vært savnet fra en ungdomsskole i distriktet, opp. Skolen har også fått forsikringer fra foreldrene om at også den savnede gutten på 16 år skal være tilbake på skolen i løpet av en uke, skriver Drammens Tidende.

-Vi har gjort det som er nødvendig for å sikre oss at informasjonen er forstått, sier Liv Gjønnes til Drammens Tidende. Hun legger til at kommunen har vært i dialog med så vel foreldrene som jentas øvrige ikke-norsktalende slekt i utlandet.

Rektoren ved ungdomsskolen legger ikke skjul på at de to foreldreparene har mangelfulle norskkunnskaper, og at det kan ha bidratt til å skape uklarhet.

Gjønnes som er glad for at to av tre saker nå anses som løst. Samtidig varsler hun full gjennomgang av rutinene.
-Vi skal ha en større evalueringsrunde enn vi vanligvis pleier. Vi må bruke de verktøy vi har til rådighet med omhu, understreker Gjønnes.

Ingen av de store mediene har til nå skrevet om at det som nå viser seg å være falsk tvangsekteskapsalarm.