Tradisjonsrik 17. mai for alle

Nå er det snart klart for 17. mai-feiring. Samtidig blir det igjen 17. mai for alle, som avholdes i Kuba-parken i Oslo hvert år. Festen har en klar flerkulturell profil.

Helt siden 17. mai 1983 har SOS Rasisme arrangert “17. mai for alle” som en antirasistisk markering på nasjonaldagen.

Noen dager tidligere hadde det blitt ringt inn en bombetrussel mot 17. mai toget i Oslo. Trusselen kom fra det nazistiske miljøet som mente barnetoget var blitt for fargerikt.

“17. mai for alle” kom som en reaksjon og protest mot det antirasistene mente var ønsket å påtvinge nasjonaldagen et rasistisk innhold.

Arrangementet ble de første ti årene avholdt i Spikersuppa, i 1993 ble det flyttet til Kubaparken på Grünerløkka.

– Målet har hele tiden vært å samle et stort mangfold av mennesker til en positiv nasjonaldagsfeiring, med mangfoldig musikk og kultur som ramme, skriver SOS Rasisme i Antirasisten.

– Det har for oss vært viktig å vise at alle, uavhengig av nasjonal og etnisk opprinnelse, språk, tro og seksuell legning, kan feire 17. mai sammen, skriver de videre.

Arrangementet har blitt stadig mer populært. Mange av Norges mest kjente artister har stilt opp gratis for å støtte saken, og de siste årene har 10-15.000 publikummere vært med på å feire 17. mai for alle.