Ap og Høyre vinnerne, SV taperen

0Shares

Valget 2007 er i full gang med å bli oppsummert. Lokalene har nå stengt over hele Norge og resultatene fra så å si alle kommunene foreligger klare. 414 av 430 av landets kommuner er i skrivende stund opptalt.

Vi kunne melde om en stor dose optimisme her på Folkets Hus. Siste landsprognose viser en viss fremgang for hovedpartneren i den rødgrønne koalisjonsregjeringen, mens SV gjør sitt dårligste valgresultat siden 1995. 6,2% er praktisk talt en 50% nedgang for Kristin Halvorsens parti. Politiske eksperter og innsidere har allerede begynt å snakke om utskiftninger og hoderulling.

Ap får 29,8% på landsbasis. Høyre på 18,6% ser ut til å forbedre 0,4% i forhold til 2003-valget, og ser foreløpig ikke ut til å ha blitt noe særlig svekket tross korrupsjonssakene. Frp går 1,2% frem til 17,6%, mens KrF med sine 6,5% ser ut til å stå på stedet hvil. Venstre ender opp på 5,8%, en fremgang på nesten to prosent og RV får også en bitteliten fremgang. Torstein Dahles parti ender opp på 1,9%. Senterpartiet får en minimal oppgang og ender opp på 8,1%.

Katastrofevalg for SV, Erna usansynnlig vinner
De siste nedgående prognosene for Kristin Halvorsen og SV viser tendensen i den siste tiden; nemlig at partiet er halvert i forhold til forrige kommune- og fylkestingsvalg. En svært ydmyk og fattet partileder og finansminister forklarte valgnederlaget som en kombinasjon av entusiasmemangel og sen mobilisering, særlig når det gjaldt klimasaken:

– Kjære venner, dette er en advarsel. Vi må få tilbake engasjementet og gløden slik jeg vet vi har klart tidligere. Vi må slutte rekkene og stå på uansett!, sa hun til svært skuffede partikamerater på Rockefeller.

Frps Siv Jensen kalte resultatet for en “tangering av siste stortingsvalg” til NRK, mens Høyres leder, Erna Solberg, virket nærmest forfjamset på sin valgvake. Partiet var ventet å gjøre det langt dårligere enn hva sluttallene viste.

– Jeg er takknemlig over dere alle. Dette hadde jeg ikke trodd på forhånd, fortalte hun ekstatiske velgere og andre medarbeidere tilstede på Høyres Hus.

Venstre på vippen
Lars Sponheims parti kan være jokeren i flere kommuner med jevn valgresultat, bl.a i Oslo. Under oppsummeringsdebatten la eks-næringsministeren ikke noe skjul på at samarbeid sammen med FrP var uaktuelt, hverken på lokalt eller nasjonalt plan.

– Vi står for langt unna hverandre, særlig når det gjelder miljø og satsing på flerkultur, svarte han tørt til FrP-lederen Siv Jensens utfordrende blikk.