Hjerteåpneren Hadia

0Shares
Latest posts by Mahmona Khan (see all)

Skrevet av X-plosiv.no

Det kom kanskje overraskende på noen, men CV’en overbeviser og visker ut ethvert fnugg av tvil. Unge Hadia har rukket å ta flere dype dykk i kunnskapsbrønnen og er dermed en drømmekandidat. Bjarne Haakon Hanssen kunne ikke vært heldigere, mener vi.

Hadia Tajik kommer fra en familie der utdanning verdsettes mer enn noe annet. Hun håper hun kan være et eksempel på at alt er mulig hvis man bare vil.

Du er så ung men har likevel rukket å gjøre så mye. Hvem har vært dine forbilder?
– Jeg har hatt flere forskjellige forbilder på ulike stadier i livet. For eksempel har det vært eksepsjonelt viktig, både for min familie og meg å se at det går an å ha minoritetsbakgrunn og jobbe som journalist. Journalistikk er tross alt min primære utdannelse, og har vært min hovedbeskjeftigelse så langt. Med synlige forbilder viser man andre unge at det finnes et bredt rolleregister de kan velge mellom når de vil finne sin egen vei. Jeg håper at jobben som politisk rådgiver bidrar til at andre unge opplever at denne arenaen er tilgjengelig for dem, og at det åpner hjertene til folk fra foreldregenerasjonen som i aller beste mening forsøker å overbevise sine barn om å sikte mot de såkalt “trygge yrkene.”

Min mor er Bachelor of Education fra Lahore University i Pakistan, mens faren min har Bachelor of Art og Diploma i Associate Engineering fra Karachi. Broren min er utdannet lege fra Universitetet i Bergen, og ute i turnus akkurat nå. I den øvrige slekta i Pakistan er det mange ulike yrker blant annet gullsmeder, sivilingeniører og lærere. Høyere utdannelse er heldigvis ikke uvanlig i familien. Men det må sies at foreldrene mine likevel stussa da jeg begynte å studere juss etter å ha tatt master i menneskerettigheter. De lurte litt på hvorfor det ikke holdt med det jeg allerede hadde studert. Men jeg ønsket, og ønsker fortsatt, å ha et solid faglig fundament for det jeg skriver eller de politiske resonnementene jeg har. I så måte kan jeg aldri få “nok” utdannelse.

Hva ville du gjort hvis du fikk innvilget tre ønsker?
– Jeg går ut i fra at ønsket om at ”alle ønsker jeg ønsker skal gå i oppfyllelse” er utelukket? For hvis ikke er det bare dette jeg ville ønsket meg. Etterpå hadde jeg satt av noen dager bare for å ønske fine ting for verden, og litt til meg selv om mine nærmeste, før jeg avsluttet det hele ved å ønske at ønskene mine ikke lenger gikk i oppfyllelse. Eller, i hvert fall at de ikke gikk i oppfyllelse sånn uten videre.

Hvordan vil du definere deg selv?
– Personlig foretrekker jeg å definere meg som Hadia. Nasjonalitetsbetegnelser, hvis det er det du sikter til, sier veldig lite om hvem man er. Det finnes bra folk og dårlige folk og alle tenkelige variasjoner derimellom. Om de er pakistanere, nordmenn, norskpakistanere, norske muslimer, førstegenerasjons nordmenn eller lignende, er av mindre relevans.