Tviler på at Bhatti dyrkes som helt

Påstandene i Dagsavisen om at terrortiltalte Arfan Bhatti er i ferd med å oppnå heltestatus i enkelte miljøer trekkes i tvil av ungdomsarbeider.
Victoria Uwonkunda
Latest posts by Victoria Uwonkunda (see all)

To av Norges mest profilerte norskpakistanere, Ap-politiker Aslam Ahsan og kjendisadvokat Abid Q. Raja gikk i dag ut i Dagsavisen og fortalte at utsatte grupper blant minoritetsungdom har begynt med en form for heltedyrkelse av terrorsiktede Arfan Bhatti.  

– De fleste oppegående ungdommer snur ryggen til Bhatti, men hos de svakere stilte er det en viss andel som ser opp til ham, sier Ahsan til Dagsavisen.

Ungdommer på senteret Riverside på Grønland i Oslo, her sammen med leder Mehrdad Ganji.

Ikke for ungdommer flest
Ungdomsleder ved ungdomssenteret Riverside på Grøland i Oslo, Carl Thomas Skalleberg, mener den påståtte dyrkingen av Bhatti er et typisk avisoppslag som blåser opp temaet, men innrømmer at han har hørt noen ungdommer som har snakket om dette.

– Jeg har faktisk hørt noen som har slengt slike sleivete kommentarer om hvor kul de syntes Bhatti var, men hvor dypt det stikker, vet jeg ikke, sier Skalleberg til Utrop.

Skalleberg mener dette like gjerne kunne  skjedd med norske ungdommer med den NOKAS-dømte David Toska. Men at dette ikke gjelder alle ungdommer, enten de er norske eller med innvandrerbakgrunn. Han er enig med Raja og Ahsan om hvem det kan påvirke mest.

– Dette tror jeg ikke er noe som gjelder ungdommer flest, mest de som er dårligst stilt og som har lettest for å bli fanget opp av enkelte kriminelle kretser, sier Skalleberg. 

Raja støtter Ahsan
Aslam Ahsan får imidlertid støtte fra Raja som mener media har skyld i måten Bhatti er blitt framstilt som kul.

– Enkelte ungdommer synes han er kul og mye av grunnen til det er hvordan han blir framstilt i media, sier Raja til avisen.

Begge to mener at han har blitt framstilt av pressen som en person som lever et spennende liv hvor makt og ære står sentralt, og slik sett kan Bhattis livsstil virke tiltrekkende på mange ungdommer med innvandrerbakgrunn.

Ikke mors beste barn
Hovedpersonen selv mener det er greit at noen ser opp til ham, men kommer med en liten advarsel til ungdommene. Han mener det finnes to sider av ham, og at ungdommene bare trenger å se opp til den fornuftige siden av ham.